© BELGA

Saoedi-Arabië in Vrouwencommissie: “Alles wijst erop dat België ‘ja’ stemde”

Volgens Groen-kamerlid Wouter De Vriendt heeft ons land gestemd om het conservatieve Saoedi-Arabië in de Vrouwencommissie van de Verenigde Naties te krijgen.

“Een ja-stem van België is gewoonweg shockerend en een stomp in de maag van iedereen die strijdt voor vrouwenrechten”, stelt De Vriendt. Minister “Reynders durft het niet aan om Saoedi-Arabië voor het hoofd te stoten en zo legitimeert hij de schendingen van vrouwenrechten. Het land is wereldwijd een voorbeeld van hoe het niet moet. Vrouwen zijn het slachtoffer van systematische discriminatie: niet met de auto mogen rijden, politiek geen enkele rol te spelen, geen verplaatsingen alleen en zelfs beslissingen (financieel, qua huwelijk, ...) die enkel door de man genomen worden.” Groen gaat alvast premier Charles Michel over de kwestie ondervragen, kondigt hij aan.

Ook Yasmine Kherbache van sp.a spreekt van een “regelrechte schande”. “Deze regering heeft de mond vol van fundamentele vrijheden maar als het erop aankomt gaan ze plat op de buik voor het meest vrouwonvriendelijke regime ter wereld”, zo reageert het Vlaams parlementslid, die vaststelt dat “de regering keer op keer economische belangen laat voorgaan op vrouwenrechten en mensenrechten”.

Niet enkel oppositie

Ook de regeringspartijen zijn not amused. Els Van Hoof reageert ontgoocheld over het lidmaatschap van Saoedi-Arabië van de commissie voor Vrouwenrechten. “Het is een jammerlijke zaak dat de legitimiteit van de commissie op die manier aangevallen wordt”, aldus het CD&V-Kamerlid. Volgens haar is België wellicht bij verrassing genomen. Er waren immers slechts 13 kandidaten voor evenveel plaatsen en dan wordt er normaal niet gestemd. Maar de Verenigde Staten lokten onverwacht een stemming uit.

Volgens Van Hoof gaat het om een strategie van de VS om de legitimiteit van het orgaan onderuit te halen. De VN-commissie houdt zich onder meer met de seksuele en reproductieve rechten bezig. De Amerikaanse president Donald Trump besliste kort na zijn eedaflegging om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor ngo’s die vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

De aanwezigheid van Saoedi-Arabië kan de geloofwaardigheid van de VN-commissie aantasten, aldus Van Hoof, die eraan toevoegt dat onder meer Irak en Congo al lid waren van de commissie. Die landen hebben inzake vrouwenrechten ook geen onberispelijke reputatie.

ECOSOC

Enkele dagen geleden raakte bekend dat het conservatieve Saoedi-Arabië mag toetreden tot de Commissie voor Vrouwenrechten van ECOSOC, een hoofdorgaan van de Verenigde Naties. Die commissie moet zich inspannen voor “het promoveren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws