© AFP

Polen wil middelbare scholieren militair opleiden

De Poolse viceminister van Defensie Michal Dworczyk vindt dat alle middelbare scholieren een militaire opleiding moeten krijgen. In een interview met de krant Rzeczpospolita verklaarde hij dat “op lange termijn in de 300 districten die het land rijk is minstens een militaire school moet komen”. Volgens Dworczyk zal daartoe in september een pilootproject met 50 scholen opgestart worden. De jongeren zouden dan wekelijks een tot twee uur theorie en een training op het oefenterrein krijgen.

In Polen bestaan al zogenoemde uniformscholen, waar middelbare scholieren militaire basiskennis en de omgang met wapens kunnen leren. De viceminister van Defensie kondigde ook aan dat het leger zal uitgebreid worden tot 200.000 manschappen. Momenteel bestaan de strijdkrachten uit 125.000 militairen. De nieuwe soldaten zullen ook uit de legerscholen gerekruteerd worden.

Vorige vrijdag had de Poolse Defensieminister Antoni Macierewicz aangekondigd dat de defensiebegroting van 2 procent van het bruto binnenlands product tegen 2030 stapsgewijs zal verhoogd worden tot 2,5 procent.

Nu in het nieuws