Sociaal Huis investeert in cohousing voor jongeren uit jeugdzorg

Print
Mechelen - Het Sociaal Huis Mechelen heeft in de Augustijnenstraat twee woningen laten renoveren. Daar kunnen zes jongeren uit de jeugdzorg de eerste stappen zetten om zelfstandig te wonen. Jeugdzorg Emmaüs zorgt mee voor de begeleiding.

Eens jongeren uit de beschermde omgeving van de jeugdzorg komen, is zelfstandig wonen vaak een moeilijk traject. "Ze zijn zeer jong en dragen vaak een zware rugzak mee. Ze zijn bijvoorbeeld mishandeld of misbruikt. Bovendien zijn de verwachtingen in de samenleving groot, wat deze jongeren ontzettend kwetsbaar maakt. Er dreigt ook vereenzaming als ze alleen wonen", zegt Jan Seresia, afgevaardigd bestuurder Jeugdzorg bij Emmaüs.

Het Sociaal Huis investeerde 256.000 euro in de renovatie van twee woningen en heeft ook twee maatschappelijk werkers aangesteld om de jongeren te begeleiden. Vanuit de jeugdzorg krijgen de toekomstige bewoners psycho-sociale begeleiding.

Voor 320 euro per maand kan een jongere in een van de twee huizen wonen. Een betaalbare huurprijs, zodat het mogelijk is om die betalen met het leefloon. "De stap van begeleid naar zelfstandig wonen is niet makkelijk. Zeker wanneer iemand het niet breed heeft. Door de huurprijzen laag te houden, hebben deze jongvolwassenen iets meer ademruimte en kunnen ze toch zelfstandig samenwonen. Dit maakt hen zelfredzaam", legt schepen van Welzijn Koen Anciaux (Open Vld) uit.  

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio