© bert foubert

Drie inbrekers rollen loodzware kluizen naar buiten met steekwagentje

Inbrekers hebben tijdens de nacht van zondag op maandag twee kluizen gestolen uit het OCMW-kantoor in de Kerkstraat. Een van de brandkasten was loodzwaar en werd op een steekkarretje naar buiten gerold. De kluizen waren gevuld met geld en prepaidkaarten.

bert foubert

Op de camerabeelden was duidelijk te zien hoe drie mannen ‘s nachts de kantoren binnendrongen. De mannen, die niet gemaskerd waren, ­forceerden eerst de deur van een bureelcontainer en braken daarna verschillende binnendeuren van het OCMW-gebouw zelf open.

“De daders waren uit op onze kluizen”, zegt OCMW-voorzitter Dirk Backaert. “In een bijgebouw vonden ze een steekwagentje waarmee ze de twee brandkasten naar buiten reden. Geen ­gemakkelijke klus, want een van de twee kluizen woog minstens tweehonderd kilogram. Via de achterdeur van het complex rolden ze hun buit naar buiten. Daarna ging het via de tuin naar hun vluchtauto, die klaarstond in de Kerkstraat. Het is niet uitgesloten dat ze met hun koffer gedeeltelijk open hebben moeten rijden. De zware kluis was bijzonder monumentaal.”

Bankkaarten geblokkeerd

De grootste kluis was gevuld met prepaidkaarten. Daarmee kunnen de cliënten van het OCMW geld afhalen. In de kleinere kluis zat 1.500 euro cash geld. “Alle prepaidkaarten zijn maandag­ochtend meteen geblokkeerd door onze bank. Er bleken nog geen geldafhalingen gebeurd te zijn.”

De daders werden gefilmd door twee bewakingscamera’s. De beelden worden momenteel volop onderzocht door de lokale politie. Dirk Backaert vermoedt dat de dieven met voorkennis het gebouw hebben doorzocht. “Ze wisten duidelijk waar ze moesten zijn”, schetst hij. “De inbraak duurde maar vier minuten. Ook mijn kantoor werd helemaal overhoop gehaald. Ze hadden wel geluk dat ze het steekkarretje vonden in onze ­gebouwen. Zonder dat werktuig zouden ze er ­volgens mij niet zomaar in geslaagd zijn om die zware antieke kluis naar buiten te krijgen.”

Alarminstallatie

Het OCMW overweegt nu extra veiligheidsmaatregelen. Bovenop de al bestaande camerabewaking wordt er mogelijk ook een alarminstallatie geïnstalleerd. “Die maatregelen zullen mee ­worden geïntegreerd in de plannen voor de verbouwing en uitbreiding van de administratie”, aldus Backaert. “De uitvoering daarvan is voorzien na het einde van de werkzaamheden aan het aanpalende woonzorgcentrum.”

Nu in het nieuws