© sylvain liekens

Eigenaar moestuin wanhopig door gifstrooier die zijn planten vernielt

Jules Claessens uit de Doggenhoutstraat in Ranst moest al enkele keren vaststellen dat een gifgooier het op zijn planten gemunt heeft. Nu het gif ook via de aanpalende school komt, is hij vast van plan om camera’s te plaatsen.

sylvain liekens

“Stel je voor dat kinderen een appel opeten die ze hebben laten vallen op de plek waar het gif op het dak van mijn tuinhuisje is gegooid”, zegt Jules Claessens. “Ik heb de politie erbij gehaald en die hebben me aangeraden om ook de directeur van het Anuncia Instituut te informeren. Dat heb ik meteen gedaan. De dader gaat gewiekst tewerk en mengt het gif onder zavel of zand om het poeder zo onzichtbaar te houden.”

Claessens maakte van alles foto’s om bewijzen achter de hand te hebben. “Het water dat van het dak van het tuinhuis in een ton loopt, heb ik meteen weggegooid”, zegt hij. “Ik ben er zeker van dat het om gif gaat, want mijn aardbeienplanten staan er belabberd bij. Vorig jaar is dit ook al eens gebeurd aan de andere kant van mijn tuin. Om te weten welk gif het is, zou ik die stalen moeten laten ontleden. Maar dat wordt een dure grap, waar we zelf voor moeten opdraaien. Ik vermoed dat het om onkruidverdelger gaat, maar dat is maar een gok. In elk geval gaat dit te ver. Zeker nu het gif via de kant van de school werd gegooid. We durven nu al niet meer van onze rabarber of aardbeien te eten. Stel je toch eens voor dat er een kind vergiftigd wordt door dat gif.”

Jules Claessens en zijn vrouw wonen al 42 jaar in hetzelfde huis en voor Claessens is de tuin meer dan een passie. “Ik onderhoud die met veel plezier en niet alleen wij, maar ook onze kinderen en buren genieten van de opbrengst. Ik heb er al aan gedacht om een serre te plaatsen, maar wie weet wat gebeurt daar dan weer mee. Ik kom met dit verhaal naar buiten in de hoop dat de dader inziet dat hij nu echt te ver gaat en dat hij mogelijk de gezondheid van kinderen in gevaar brengt.”

Over wie de mogelijke dader is, wil Claessens liever niets kwijt. “We hebben wel een vermoeden, maar zolang we dat niet kunnen bewijzen, zeg ik er niets over. Ik heb na elke overtreding aangifte gedaan bij de politie. Als alle feiten worden opgeteld en ze de dader vinden, dan zal die een gepeperde rekening krijgen. Ik heb al de raad gekregen om een camera op te hangen en dat ga ik nu ook doen. Het is toch bizar dat je al camerabewaking moet aanwenden om aardbeien of rabarber te kunnen telen?”

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio