Behang verbergt prille muurtekening Antoon

Specialist Jan Peys ontleedt de levensgrote muurtekening van Jozef ‘Antoon’ Gastmans. In de hoek van de kamer staat Antoons allereerste zelfportret als ­veertienjarige. Foto: hans otten

Behang verbergt prille muurtekening Antoon

Print
Meerhout -

Bij het strippen van het behang in de slaapkamer ontdekten nieuwe bewoners een levensgrote tekening van een heiligenfiguur. De onderte-kenaar ‘Gastmans Jozef’ maakte later naam als Antoon.

“Ik was volop bezig met het weghalen van het behang op de bovenverdieping toen er plots een hoek van een mantel verscheen. Oh, er zit een tekening onder het behang verstopt, dacht ik. Door de ondertekening met Gastmans Jozef was er geen vergissing mogelijk, maar ik kende sowieso de voorgeschiedenis van dit huis. Ik was verrast, maar niet helemaal verbaasd”, zegt de nieuwe bewoonster Veronique.

Niet gedateerd

Zij neemt binnenkort haar intrek in de woning op de ­Olmsebaan in Meerhout, die ze momenteel volop verbouwt. Het pand werd in de jaren vijftig opgetrokken door de zus en schoonbroer van Jozef ­Gastmans, de kunstenaar die faam zou maken als Antoon. Hun ouders woonden enkele huizen verderop in de straat.

“Maar niemand van de familie herinnert zich dat Antoon ooit een tekening op de muur heeft gemaakt of dat die onder het behang zat verstopt”, zegt Jan Peys, die met Antoons nichtje annex petekind huwde. “Het is jammer dat hij de tekening niet gedateerd heeft. Zijn eerste zelfportret schilderde hij toen hij veertien was. Ik schat dat hij niet veel ouder geweest kan zijn toen hij die muurtekening maakte. Het huis is opgetrokken toen hij maar net een tiener was. Vermoedelijk hebben zijn zus en haar man niet eerst nog jaren gewacht vooraleer de muren te behangen.”

De levensgrote tekening in potlood of houtskool van een man met een dier in zijn handen stelt de toeschouwers voor nog meer raadsels. Zoals: wie stelt het beeld voor? “Zijn kledij doet denken aan een herder, maar het ­aureool en de min of meer gevouwen handen roepen dan weer een heilige op. Vermoedelijk heeft hij het overgetekend van een bestaande prent. Jozef tekende in het begin veel religieuze taferelen, voor hij zich op andere onderwerpen ging toeleggen. Hij volgde schilderles bij Jef Geuns in Meerhout. Ook die oude woning zat vol met muurtekeningen.”

Lam of geitje?

Over het dier dat de veronderstelde heilige herder vasthoudt, ontstaat tussen de aanwezigen ook discussie: is het een lam of geitje, wat de theorie van de herder versterkt, of toch eerder een kat? Dat wordt wellicht nooit opgehelderd: Antoon verloor eind 2011 de strijd tegen kanker.

Hij liet een enorm oeuvre aan schilderijen, beelden en juwelen na. En een jeugdige muurtekening in het huis van zijn oudere zus. “Wat ik er nu mee ga doen? Opnieuw behangen. Maar ik laat eerst een mooie foto van de tekening maken, die ik dan in de kamer ophang. Zo blijven we herinnerd aan het werk dat onder het behang steekt”, lacht Veronique.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio