© Erfgoedbankleieieschelde

Vier herten overleden na eten van xtc

In het recreatiedomein Brielmeersen in Deinze zijn vier damherten kort na elkaar overleden. In het lichaam van een van de dieren werden sporen van xtc gevonden. Men gaat ervan uit dat iemand de dieren heeft gevoederd met de harddrug.

gn/mco

Het begon enkele weken geleden met een van de mannelijke damherten in het populaire recreatiepark Brielmeersen in het Oost-Vlaamse Deinze. De bok gedroeg zich opvallend agressief maar de parkwachters hadden geen idee waarom. Toen daarna in een korte tijdsspanne drie wijfjesherten dood werden aangetroffen, werd de link gelegd met de agressieve bok. Men ging ervan uit dat het mannetjeshert de drie wijfjes met zijn gewei had gedood. Men besloot het dier te laten inslapen.

Een autopsie door een dierenarts bij een van de wijfjesherten gaf echter een extra bizarre twist aan het verhaal. In het bloed van het dode hert zaten immers duidelijk sporen van xtc. Van deze uitgaansdrug is geweten dat ze het hart extra zwaar belast. Wellicht bezweken de dieren dan ook aan een overdosis en werd de zwaardere bok gevaarlijk agressief door het spul.

Blijft de vraag wie de dieren heeft gedrogeerd. Mogelijks werden de drugs in paniek over de omheining gekieperd en aten de dieren ervan. Ofwel vond iemand het een leuk idee om de herten bewust drugs te geven. Opvallend is alvast dat de andere herten in de weide zich tot nu toe perfect normaal gedragen.

Verdwenen oehoe

© rr

Het is niet het eerste mysterieuze incident in de Brielmeersen. Vorige maand sloeg een vandaal toe in het vogelverblijf van het domein. Hij of zij knipte de draad van de oehoekooidoor. Het mannetje ging vliegen en keerde niet meer terug. Hij zal wellicht sterven van de honger. Het wijfje bleef achter en zal wellicht ook wegkwijnen van eenzaamheid.

Er werden ook broedeieren van een ooievaar stukgemaakt maar volgens een personeelslid kan dat ook door een roofdier gebeurd zijn.

Drugs en kinderen

Bij de provincie Oost-Vlaanderen worden de incidenten onderzocht. De medewerkers van het domein zijn zeker vragende partij voor extra beveiliging. Op sociale media wordt het bericht van de vergiftiging ondertussen gretig gedeeld. Vooral het feit dat drugs zomaar rondslingert in een park waar veel kinderen komen, maakt verschillende bezoekers van de Brielmeersen ongerust.

Nu in het nieuws