© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 5

Jobbeurs in Essen: “Na mijn carrière als leraar en trucker wil ik een rustige job”

In de Heuvelhal in Essen vond gisteren de regiojobbeurs plaats. Die werd georganiseerd door de gemeentebesturen van Essen, Kalmthout en Wuustwezel, samen met de VDAB. Met zestig standhouders vestigde de beurs een nieuw record. Bij de eerste editie, in 2012, waren het er 37. Zowel de VDAB als haar Nederlandse tegenhanger UWV moedigden werklozen uit de regio aan om naar de beurs te komen. Daarnaast waren de laatstejaarsstudenten van enkele scholen present. Net zoals de voorbije jaren mocht de beurs weer rond de duizend geïnteresseerden verwelkomen

Margo Tilborghs

“Tof, hier leer je wat je wel en niet moet zeggen op een sollicitatie”

Ook 180 laatstejaarsleerlingen uit de lokale scholen brachten een bezoek aan de Heuvelhal. Tijdens de voormiddag hadden ze al een bezoek gebracht aan de Transit-schoolverlatersdagen in zaal Rex in Essen. De gemeente Essen organiseerde dit evenement voor het eerst. De leerlingen kwamen alles te weten over hun rechten en plichten in het arbeidscircuit. Zo kregen de schoolverlaters een totaalpakket aangeboden met informatiesessies en konden ze kennismaken met bedrijven en hun vacatures.

“We kregen er een uiteenzetting van medewerkers van vakbonden en de VDAB en keken naar een toneelstuk over de do’s-and-don’ts van het solliciteren”, zegt Caroline Buschgens (16), die met haar klasgenoten van PTS Kapellen aanwezig was. “We studeren deeltijds. Op onze school houden de leraren rekening met ons eigen tempo. We werken en volgen les in modules. Wanneer mijn traject is afgerond, zou ik graag aan de slag willen gaan in een keuken of in de verzorgende sector. Het bezoek aan de twee beurzen vond ik heel interessant. Van de praktische info tijdens de Transit-schoolverlatersdag hebben we toch wel wat opgestoken. Ook het bezoek aan de jobbeurs was boeiend, zeker voor wie heel gericht op zoek is naar een job.”

“Na mijn carrière als leraar en trucker wil ik een rustige job”

De Nederlander Paul Sturm is jarenlang vrachtwagenchauffeur geweest. Omwille van gezondheidsproblemen zoekt hij nu een minder stresserende job. “Ik hoorde via een Nederlands uitzendbureau dat er in Essen een jobbeurs was”, zegt Sturm. “Dus ik dacht: nou, laat ik hier maar eens komen kijken. Antwerpen is niet zo ver weg voor mij en daar is een enorme vraag naar mensen. Ik heb het idee dat het in Antwerpen goed draait. De werkgelegenheid groeit en groeit daar maar.”

“Ik ben mijn beroepscarrière gestart als leraar aardrijkskunde”, vertelt Paul. “Dat heb ik negentien jaar gedaan, maar ik begon het niet meer leuk te vinden. Dus heb ik in 1999 mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald en ben ik aan de slag gegaan als chauffeur in het binnen- en buitenland. Een grote ommezwaai, dat kun je wel zeggen. Maar ik heb het altijd graag gedaan. Ik ben nu 62 jaar en soms de hele week van huis. Dat wil ik niet meer. Ik wil ook niet meer in mijn vrachtwagen slapen. Daar komt nog bij dat ik gezondheidsproblemen heb. Ik wil de laatste jaren van mijn loopbaan toch een wat minder stresserende baan hebben, waarbij ik normale uren heb en ’s avonds lekker thuis kan zijn.”

“We zijn gerust bereid om de grens over te steken”

Nu sigarenfabriek STG in Gooreind, vroeger bekend als sigarenfabriek Verellen, in augustus de deuren sluit,zijn de zussen Els en Edith Scheiris op zoek naar een job.

Na jaren werkzaam te zijn geweest bij STG (Scandinavian Tobacco Group), de grootste producent van sigaren en pijptabak in de wereld, zit Els zonder werk. Ook voor Edith zal haar loopbaan daar eind augustus stoppen. “We zijn op zoek naar een job als productiearbeider of operator”, zeggen de zussen. “We hopen op deze jobbeurs een bedrijf te vinden dat ons aan werk wil helpen. Liefst in de regio, maar eventueel ook over de grens. We weten dat er in Nederland veel vraag is naar logistieke medewerkers. Alleen weten we nog wat te weinig over de wetgeving. Maar mocht het allemaal goed geregeld zijn, dan zou dat misschien een mogelijkheid zijn.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio