© LGV

© LGV

© Gil Plaquet

1 / 3

32 appartementen verrijzen rond nieuw plein in hartje centrum

In een binnengebied van de Onze-Lieve-Vrouwestraat in hartje Mechelen is een nieuw woonproject in de maak. Het Maalderijhof met 32 appartementen moet de winkelstraat mee opwaarderen.

Sven Van Haezendonck

Bij de stad is een bouwaanvraag ingediend voor drie gebouwen met vier tot vijf bouwlagen. “De nieuwe appartementen komen rond een centraal, verkeersvrij binnenplein. Met het project willen wij zowel jonge starters aanspreken als mensen vanaf vijftig die terugkeren naar de stad”, zegt Nele Beyens van LGV projectontwikkeling uit Herent.

Publiek toegankelijk

De Mechelse gemeenteraad heeft dinsdagavond het rooi- en innemingsplan voor het Maalderijhof voorlopig vastgesteld, want met het project krijgt de binnenstad er een nieuw stukje openbaar domein bij. “Klopt, het plein zal publiek toegankelijk zijn via het Maalderijstraatje”, stelt Beyens. In de drie geplande gebouwen komen er in totaal 32 appartementen van gemiddeld negentig vierkante meter groot. Er komen flats te koop van een kleine zeventig vierkante meter tot een penthouse zo’n tweehonderd vierkante meter.

In de Onze-Lieve-Vrouwestraat worden een vijftal panden gesloopt om plaats te ruimen voor een eerste woonblok. Daar is ook de oude loods bij waar tot voor kort interieurontwerper Swelvet huisde. “Wij zijn ondertussen verhuisd naar een nieuw atelier in de buurt van ijzerwaren Trentels in de Maurits Sabbestraat”, zegt Michael Bonne. Op de benedenverdieping van die nieuwbouw is er plek voor een commerciële invulling.

Ondergrondse parking

In het binnengebied met het Maalderijstraatje verrijzen nog eens twee bouwblokken. “Parkeren gebeurt ondergronds in een garage met tachtig staanplaatsen. Daarvan zijn er zeker 32 bestemd voor toekomstige kopers van een appartement, maar we komen ook de buurt tegemoet in de vraag naar extra parkeerplaats”, legt Nele Beyens van LGV uit. Op een deel van de site staan vandaag garageboxen, maar die gaan tegen de vlakte. “Daarom zorgen we voor compensatie in de ondergrondse parkeergarage”, luidt het.

Voor de projectontwikkelaar uit Herent wordt Maalderijhof het eerste project in Mechelen. “Het is een zeer aangename en leefbare stad geworden met veel potentieel. Bovendien ligt het Maalderijhof vlakbij de Dijle en in het hartje van de stad”, zegt Beyens nog.

Schepen van Ruimtelijke Ordening en stadsvernieuwing Greet Geypen (Open Vld) is tevreden met de evolutie in het dossier. “Het is een moeilijk project met verschillende eigenaars waar nu eindelijk een doorbraak in zicht is. Met de herwaardering van het Hof van Cortenbach die volop bezig is, lijkt me dat ook een goede zaak voor de uitstraling van de Onze-Lieve-Vrouwestraat”, stelt de schepen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio