© AP

RECENSIE. Vakman Bob Dylan pakt hele Lotto Arena in

De Amerikaanse zanger en songschrijver Bob Dylan (75) heeft maandag in de Lotto Arena een heel goed concert gespeeld.

CWIL

Dylan presenteerde in Antwerpen een mooie dwarsdoorsnede van zijn meer dan vijftigjarige carrière. Zijn vijfkoppige band speelde afwisselend rock, blues en jazz en deed dat telkens superstrak en met een glasheldere klank.

Zo kreeg de klassieker ‘Tangled up in blue’ een prachtig gitaararrangement mee en swong ‘Highway 61 revisited’, waarin hij de draak stak met Abraham en God, een lekker eind weg.

De Nobelprijswinnaar zat meestal achter de piano, maar ging daar af en toe van weg om een mooie crooner te brengen. Hij uitte zijn liefdesverdriet in ‘Love sick’ en coverde ook andermans songs, zoals ‘Melancholy mood’ van Frank Sinatra.

Geen foto’s

Het concert werd wel een beetje ontsierd omdat er voortdurend veiligheidsmannen mensen in het publiek streng toespraken als ze iets op hun gsm wilden typen. Dylan wil tijdens optredens geen foto’s laten maken van zichzelf. Om dat principe ook in het tijdperk van Koning Smartphone vol te houden, is veel security nodig. Omdat bijna iedereen die de lichtjes van zijn smartphone liet aangaan daarop werd aangesproken, zorgde de strenge bewaking soms voor een ongemakkelijk gevoel.

Dylan had nochtans geen reden om verlegen te zijn. Hij ziet er op zijn 75ste nog steeds goed uit, en zijn gebrek aan zangtalent wordt ruimschoots goed gemaakt door de doorleefdheid en de passie in zijn stem.

Blowin’ in the wind

In de bisronde werd de klassieker ‘Blowin’ in the wind’, een nummer van ruim vijfenvijftig jaar oud dat met zijn tekst over de wereldproblemen nog steeds actueel klinkt, nog mooier gemaakt door een vioolintro. En afsluiter ‘Ballad of a thin man’ klonk nog steeds even dreigend als een halve eeuw geleden.

Dylan wisselde zoals gewoonlijk geen woord met zijn publiek en liet zich niet verleiden tot een glimlach. De sympathiekste zal hij nooit worden.

Maar als muzikale vakman is hij in de Lotto Arena met brio geslaagd.