Christian Van Eyken staat terecht voor moord

Print
Christian Van Eyken staat terecht voor moord

Foto: Photo News

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken zal moeten terechtstaan voor moord. De Brusselse raadkamer ging daarmee in op de vraag van het Brusselse parket.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 om het leven gebracht. Zijn echtgenote Sylvia B. belde die dag zelf de hulpdiensten omdat haar man levenloos op bed lag. Omdat de doodsoorzaak niet onmiddellijk duidelijk was, werd een wetsdokter ter plaatse gestuurd en die stelde vast dat het slachtoffer een kogelwonde achter het oor vertoonde. Het Brusselse parket opende daarop een gerechtelijk onderzoek, maar dat leidde niet meteen naar een verdachte. De speurders ondervroegen wel herhaaldelijk de weduwe. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter.

Wapen teruggevonden

Bij de moeder van Sylvia B. werd bovendien een wapen gevonden van vergelijkbaar kaliber als het moordwapen, en Van Eyken en B. zouden de laatsten zijn die Dellea levend gezien hebben. Korte tijd voor de feiten ziet de bewakingscamera van het gebouw hoe Marc Dellea zijn flat binnenstapt. Even nadien verlaten B. en Van Eyken datzelfde appartement. De speurders vermoeden dat de moord tussen die twee momenten plaatsvond.

Huiszoekingen bij Van Eyken

Op 13 oktober werd Sylvia B. opgepakt en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord. In die periode werden ook huiszoekingen uitgevoerd in de woning van Van Eyken in Zaventem en in diens kantoor in het Vlaams Parlement. Van Eyken werd ook herhaaldelijk ondervraagd en nadat zijn parlementaire onschendbaarheid was opgeheven werd hij op 27 januari 2016 ook onder aanhoudingsbevel geplaatst. Exact een dag later werd de man al opnieuw vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was.

Van Eyken ontkent de feiten

Begin 2017 sloot de onderzoeksrechter zijn dossier af en maakte het over aan het parket. Dat liet de onschendbaarheid van Christian Van Eyken opheffen en wil de man nu vervolgen voor doodslag. Van Eyken heeft steeds elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea met klem ontkend. Hij kan de feiten naar eigen zeggen onmogelijk begaan hebben.

“Ik word van moord beticht omdat ik het gebouw in kwestie om 1 uur heb verlaten”, zei Van Eyken in het parlement toen zijn onschendbaarheid werd opgeheven. “In het dossier zit een attest van de wetsdokter die zegt dat de moord begaan is om 21 uur van dezelfde dag, dus 20 uur later.”

Schriftvervalsing en oplichting

Christian Van Eyken en Sylvia B. moeten zich op 24 april ook voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor schriftvervalsing en oplichting. Van Eyken wordt ervan verdacht te hebben gelogen over de diploma’s van Sylvia B. De analyse van een computer van het parlementslid in het onderzoek naar de dood van Marc Dellea stelde de speurders in staat de vermeende leugens over de kwalificaties van Sylvia B. te ontdekken.

MEEST RECENT