Hilde Vautmans: “Vlaamse overheid moet getroffen fruittelers helpen na ramp in 2016”

Print
Hilde Vautmans: “Vlaamse overheid moet getroffen fruittelers helpen na ramp in 2016”

Foto: BELGA

Hasselt / Sint-Truiden -

Truiense schepen van Landbouw en Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) roept de Vlaamse overheid op extra mankracht te voorzien om de dossiers af te handelen in verband met de schade die fruittelers leden na de ramp van 2016 door overvloedige waterval, hagel en rukwinden.

“Ik ben de afgelopen dagen bij veel fruittelers langsgegaan naar aanleiding van de vriesnacht afgelopen woensdagnacht”, aldus Hilde Vautmans. “Ik hoor van hen dat al hun geld op is, ze hebben geen reserves meer om de schade die ze nu lijden te kunnen recupereren.” Dat is volgens Vautmans vooral de oorzaak van de schade die de fruittelers vorig jaar leden tijdens de overvloedige waterval, hagel en rukwinden in mei en juni en het handelsgeschil met Rusland.

Vautmans vindt daarom dat het aan minister-president Geert Bourgeois is om te tonen dat hij inzit met het lot van de fruitkwekers. “Ik roep de regering op om extra mankracht te voorzien voor de 5.000 dossiers die ingediend werden voor de landbouwschade van juni 2016”, aldus Vautmans. “De spoedige uitbetalingen zijn in vele gevallen cruciaal om het overleven van de fruittelersbedrijven te verzekeren.”

Volgens Vautmans zijn er naar schatting een 250 van die 5.000 schadedossiers met landbouwpercelen gelegen in Sint-Truiden, die ingediend worden bij het Vlaams Rampenfonds. De maximale uitkering per schadedossier bedraagt 114.700 euro bij een ingediend schadebedrag vanaf 250.000 euro.

“Wij kunnen in Sint-Truiden alleen al spreken van een economische verlies van verscheidene tientallen miljoenen euro’s door de ramp van verleden jaar”, aldus Vautmans. “Het zijn niet alleen de fruitkwekers die getroffen worden, maar de ganse economie in de regio van de fruitstreek Haspengouw, gaande van toeleveranciers tot horeca en kledingzaken. Indien de Vlaamse overheid nu snel reageert, kunnen fatale gevolgen vermeden worden.”

MEEST RECENT