Lanaken en Maastricht werken samen geluidsvoorschriften uit voor bedrijventerrein

Lanaken en Maastricht werken samen geluidsvoorschriften uit voor bedrijventerrein

Print
Lanaken -

Lanaken en Maastricht hebben samen met de provincies Belgisch- en Nederlands-Limburg gezamenlijke geluidsvoorschriften uitgewerkt voor het grensoverschrijdende bedrijventerrein Albertknoop. Ze riepen daarbij de hulp in van de Benelux.

Zowel in Nederland als in Vlaanderen gelden voor elk bedrijf afzonderlijke en afwijkende geluidsnormen. “Wanneer het bedrijventerrein Albertknoop in de toekomst wordt ontwikkeld, kan het geluid dat afkomstig is van de bedrijvigheid hoger zijn dan de toegelaten Nederlandse norm”, zegt burgemeester Marino Keulen (Open Vld).

Om dat probleem te verhelpen hebben de gemeenten de hulp ingeschakeld van de Benelux. Daarbij is overeengekomen dat nieuwe bedrijven die hoge geluidswaarden voortbrengen, zich alleen kunnen vestigen op bedrijfspercelen die het verst weg liggen van omliggende woongebieden. Maar ook de maximaal toegelaten geluidsnormen in Maastricht worden opgetrokken van 50 decibel naar 53 decibel. “Natuurlijke geluidswallen zullen ervoor zorgen dat geluidsoverlast voor omwonenden wordt vermeden”, zegt schepen voor Leefmilieu, Christel Gorissen (sp.a-Groen).

De verhoging van de geluidsnormen in Maastricht is nodig aangezien er nu al 50 decibel wordt gemeten aan de woonwijken in Nederland die grenzen aan de Albertknoop. En dat terwijl het bedrijventerrein nog niet volledig is ontwikkeld. Zonder de verhoging van de geluidsnorm naar 53 decibel zouden zich op het bedrijventerrein geen bedrijven kunnen vestigen, zonder problemen te krijgen met de Nederlandse wetgeving. “Daarbij creëren we rechtszekerheid voor de omwonenden, aangezien die de garantie krijgen dat de afgesproken geluidsnormen effectief worden gerespecteerd”, zegt burgemeester Keulen.

Het is de eerste keer in de Benelux dat er zo’n begrensde wetgeving op maat wordt ontwikkeld. “En ik ben niet helemaal zeker, maar ik vermoed dat we ook de eersten zijn in de Europese Unie”, zegt gemeentesecretaris William Vancleynenbreugel.

Het 200 hectare grote bedrijventerrein zal na zo’n 12 tot 15 jaar volledig klaar moeten zijn.

MEEST RECENT