© Reporters / BSIP

“Twee op drie studenten heeft onveilige seks”

Twee op drie studenten had ooit onveilige seks. Dat concludeert het studentenblad ‘dwars’ van de UA nadat ze 1.876 studenten naar hun gewoontes in de slaapkamer vroegen. Nog niet eens de helft laat zich testen op soa’s. Dat zouden ze beter doen, want “een op de twaalf heeft chlamydia”, luidt het onderzoek.

asry

“We zijn zelf studenten en we zagen in onze omgeving dat een onderzoek naar onveilige seks niet zou misstaan”, vertelt Anouk Buelens-Terryn, auteur en onderzoekster voor het studentenblad ‘dwars’. 1.876 studenten van Antwerpen, Leuven en Gent namen deel aan een enquête.

In het vuur van het moment

Twee derde van de deelnemende studenten gaf toe al eens aan onveilige seks te hebben gedaan. In de enquête gaven ze aan dat ‘de condoom vergeten in het vuur van het moment’ de meest voorkomende reden is. 58% van de vrouwen, ruim de meerderheid, kruiste die optie aan. 26,6% van de mannen heeft eenzelfde situatie meegemaakt, als men naar de beide geslachten kijkt gaat het om 45%. ‘Beiden geen condoom mee’ (33%), ‘ik gebruik zelf niet graag een condoom’ (14,6%) en ‘we waren dronken’ (6,2%) waren nog andere redenen voor onveilige seks.

Chlamydia en kinderen

“Een dokter die we spraken verzekerde ons dat een op de twaalf studenten chlamydia heeft”, vertelt Anouk Buelens-Terryn. Een onderzoek op soa’s zou een automatische reflex kunnen en misschien wel moeten zijn. Niet voor iedereen, want van de onveilige studenten liet 47,5% zich testen. Onvoorzichtige homoseksuelen en biseksuelen scoren opvallend beter op dat vlak met respectievelijk 73,6% en 59%.

77,9 % van alle ondervraagden vindt dat zowel de man als de vrouw een condoom op zak moet hebben. Het ingrijpendste gevolg kan natuurlijk negen maanden later op het toneel verschijnen. 40 % van de mannen verwacht dat vrouwen de pil of een spiraaltje gebruiken, terwijl 32% van de dames een voorbehoedsmiddel bij de man verwachten. Nog een opvallend cijfer is dat 34,5% van vrouwen niets doet op de ochtend na onveilige seks.