Koopzondag volgend jaar in autovrije stad?

Winkeliers staan niet weigerachtig tegen idee van de koopzondag in september te combineren met Antwerpen Autovrij. Foto: koen fasseur

Koopzondag volgend jaar in autovrije stad?

Print
Antwerpen -

Valt de koopzondag van september volgend jaar te combineren met Antwerpen Autovrij? Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) laat dit nu onderzoeken.

Vanuit de oppositiepartijen sp.a en Groen kwamen vragen rond Antwerpen Autovrij, zoals het uitbreiden van de zone naar het gebied van de lage-emissiezone (LEZ). Toon Wassenberg (sp.a) opperde het idee om dit evenement te laten samenvallen met de koopzondagen. Antwerpen elke koopzondag autoluw maken, ziet schepen Kennis niet zitten.

“Ik vrees dat de winkeliers hier niet mee akkoord zullen gaan”, zegt Kennis. “Toch wil ik laten onderzoeken of we in 2018 Antwerpen Autovrij niet naar voor kunnen schuiven, zodat het samenvalt met de koopzondag. Daarover wil ik best samenzitten met de winkeliers. Organisatorisch zijn er ook enkele ingrepen nodig. We organiseren nu met Antwerpen Autovrij een mobiliteitsmarkt op de Meir omdat de winkels dan gesloten zijn. Als we het combineren met de koopzondag, moeten we deze markt ergens anders kunnen zetten. We moeten ook bekijken of er in dat weekend geen andere evenementen plaatsvinden.”

Vakantiestemming

Nico Volckeryck, voorzitter Unizo Antwerpen Stad, is het idee op zich wel genegen. “De eerste koopzondag van september zijn mensen nog in vakantiestemming en doen ze schoolinkopen. Dat ze dit dan kunnen doen in een autovrije binnenstad, klinkt gezellig. Mensen moeten wel tot aan die binnenstad geraken. Het openbaar vervoer speelt daar een cruciale rol in. Het verleden leerde ons dat het daar soms fout liep omdat bus of tram onvoldoende reed.”

Kennis herhaalt dat een uitbreiding van de zone voor Antwerpen Autovrij er niet zal komen.

“Het is logistiek gewoon onmogelijk om heel dit gebied te controleren.”

Antwerpen Autovrij valt dit jaar op zondag 17 september.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio