Alumnus (27) wint eerste Europese KoMASK-award voor grafische kunst

Print
Antwerpen -

De 27-jarige Fransman Valentin Capony van de Koninklijke Academie van Brussel heeft donderdagavond in Antwerpen de eerste editie van de KoMASK Master Printmaking Award gewonnen. Dat is een prijs voor het mooiste drukwerk van het afgelopen jaar door een pas afgestudeerd grafisch kunstenaar. Academies van onder meer Stockholm, Londen, Kopenhagen, Madrid en Helsinki vaardigden hun meest getalenteerde alumni af, wat het meteen een van de belangrijkste soortgelijke bekroningen in Europa maakt.

Alle vormen van grafische drukwerken, van ets tot lithografie, komen in aanmerking voor de KoMASK Master Printmaking Award, die net als zijn reeds bestaande equivalent voor jonge schilders - de Master Salon Award - een springplank moet vormen voor de laureaat en de overige inzendingen. “Het ontbrak in de Europese kunstwereld aan een grote prijs voor beginnende grafische kunstenaars”, zegt Bart’d Eyckermans, voorzitter van KoMASK, de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging van de Schone Kunsten. “Zij zijn uiteraard nog niet zo gekend, maar hebben allen een enorm potentieel en gaan gegarandeerd de huidige art scene veranderen. Met dit soort awards geven we trouwens niet alleen kunstenaars een forum, maar ook Antwerpen als kunststad.”

Winnaar Capony is afkomstig uit Lyon, maar studeerde in 2016 in Brussel af aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten met zijn driedelig werk “Crawling”. Hij krijgt 2.000 euro voor zijn overwinning. “Crawling” zal net als een groot deel van de andere inzendingen tot 28 april te zien zijn in De Lange Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen in de Antwerpse Venusstraat.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio