Leerlingen strijden voor beste schrijnwerker in 'Vlaamse Houtproef'

Print
Mechelen - Méér dan 800 leerlingen die de richting hout of schrijnwerkerij volgen namen donderdag in 63 scholen in Vlaanderen deel aan ‘de Vlaamse houtproef’. Ook in het Sint-Janshof in Mechelen sloegen de studenten aan het ‘beitelen’.

De Houtproef is een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs (Buso, Bso en Tso) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan.
 
Elke leerlingen moet een werkstuk maken in massief hout op één dag in het atelier van de school. Een afgevaardigde van de Confederatie Bouw gaat langs in elke school voor toezicht en neemt op het einde van de dag de werkstukken mee.
De proef die alle leerlingen voor de handen geschoven kregen, is het maken van een tafeltje als werkstuk.
 
Probleem van doorstroming

“Van de 838 leerlingen die in Vlaanderen aan de wedstrijd deelnamen, kwamen er toch nog 293 uit de provincie Antwerpen. Gelukkig zien we hier in Mechelen ook nog goede schrijnwerkers afstuderen. Het grote probleem is de doorstroming. Nog te veel jongeren die hun diploma schrijnwerkerij behalen gaan uiteindelijk verder studeren en slaan een andere richting in. Dat is spijtig“, zegt Ronny Peeters, voorzitter van Vaspa, de Vereniging Aannemers-Schrijnwerkers in de provincie Antwerpen.
 
Tussen mei en juni worden de laureaten in aanwezigheid van hun ouders gehuldigd tijdens een provinciale prijsuitreiking. De beste leerlingen van elke provincie gaan door naar een Vlaamse vakjury en dingen op die manier mee voor de hoofdprijs als Vlaamse eindlaureaat van hun afdeling. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio