Oude Stadsfeestzaal zet laatste keer de deuren open

De Oude Stadsfeestzaal in de Frederik de Merodestraat. Foto: gil plaquet

Oude Stadsfeestzaal zet laatste keer de deuren open

Print
Mechelen -

In het najaar beginnen de verbouwingen in de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen. De stad zet op 26 april nog één keer de deuren open voor de buurtbewoners. Tijdens dit infomoment krijgen de aanwezigen niet alleen een beeld van de toekomstplannen, er wordt ook stilgestaan bij het verleden van dit historisch pand.

Veel Mechelaars hebben fijne herinneringen aan de Oude Stadsfeestzaal in de Frederik de Merodestraat. Decennialang was de zaal het decor voor honderden feesten en fuiven. Ook nu wordt dit gebouw, dat stamt uit 1883, uitzonderlijk nog eens gebruikt voor een evenement. Het Festival van Vlaanderen is op 1 mei vermoedelijk als laatste te gast met een voorstelling in het kader van Mechelen hoort Stemmen.

De bewoners uit de buurt van de Oude Stadsfeestzaal krijgen op woensdag 26 april nog eens de gelegenheid om het gebouw een laatste keer te bewonderen. “Op deze infoavond willen we het nieuwe project voorstellen, zodat de buurtbewoners weten waar ze zich aan mogen verwachten. Er is ook plaats voor het verleden, want een stadsgids neemt de mensen mee doorheen de rijke geschiedenis van het gebouw”, zegt schepen van Stadsvernieuwing en Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Het stadsbestuur koos voor een verantwoorde herbestemming van de Oude Stadsfeestzaal. Voorwaarde was dat het een publieke ruimte zou worden en dat de restauratie zou gebeuren met respect voor het waardevolle interieur. In Cinema Lumière vond men een geschikte partner. Lumière baat nu al een stadsbioscoop uit in Brugge en in Antwerpen. “Op hun programma staan vooral kwaliteitsvolle producties, zogenaamde arthouse films. Zeg maar de betere cinema die het gat opvult tussen de commerciële films en de programmatie van bijvoorbeeld het Filmhuis. De Oude Stadsfeestzaal wordt een nieuwe culturele parel in het centrum van Mechelen en moet uitgroeien tot een geliefde ontmoetingsplaats”, klinkt het bij schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen).

3,8 miljoen euro

Met de verbouwing en de restauratie is een serieuze investering gemoeid. De totale kostprijs wordt geraamd op ruim 3,8 miljoen euro. Het aandeel van de stad Mechelen bedraagt 2,7 miljoen, maar men kan wel rekenen op een erfgoedpremie van ongeveer een miljoen van de Vlaamse overheid. De rest van het bedrag gaat naar de inrichting van de cinemazalen. De werken beginnen in het najaar en duren meer dan een jaar.

160 personen kunnen de infoavond op 26 april bijwonen. Bijna de helft van die plaatsen is al gereserveerd. “De Oude Stadsfeestzaal spreekt tot de verbeelding. Deze infoavond is een unieke gelegenheid om ze nog een laatste keer te bezoeken in de oude toestand”, zegt schepen van Stedelijke Infrastructuur Chris Backx (N-VA).

Deelname is gratis, maar geïnteresseerden dienen zich in te schrijven via www.uitinmechelen.be of aan de balie van UiT in de Hallestraat.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio