Grootouders uit Bornem vrijgesproken van ontvoering kleinkinderen naar Kroatië

Foto: rr

Grootouders uit Bornem vrijgesproken van ontvoering kleinkinderen naar Kroatië

Print
Antwerpen / Bornem / Mechelen -

Het Antwerpse hof van beroep heeft Miroslav V. (57) en Vesna D. (55) vrijgesproken van het ontvoeren van hun kleinkinderen naar Kroatië. Ze hadden dat gedaan om hen te beschermen tegen hun agressieve vader.

De jeugdrechter in Mechelen had de grootouders het hoederecht gegeven, omdat er bij de kinderen thuis sprake was van een problematische opvoedingssituatie. De vader kon agressief uit de hoek komen en had niet mis te verstane bedreigingen geuit, ook aan het adres van zijn twee zoontjes.

Miroslav V. en Vesna D. vreesden voor de veiligheid van de kinderen, toen 14 maanden en 5 jaar oud, en beslisten eind 2013 om vanuit Bornem naar hun thuisland Kroatië te verhuizen. Kinderen die onder toezicht van de jeugdrechter staan, mogen echter niet zonder toestemming naar het buitenland reizen en dus werden de grootouders geseind wegens ontvoering. In december 2014 werden ze opgepakt en uitgeleverd aan België. De kinderen werden naar een instelling in Zagreb overgebracht. Pas begin maart 2015 konden ook zij terugkeren naar ons land.

John Crombez

De zaak werd uitvoerig belicht in de media en deed ook op politiek vlak stof opwaaien. John Crombez (sp.a), toen nog Vlaams Parlementslid, moest voor de deontologische commissie verschijnen, omdat hij met de jeugdrechter in kwestie gebeld had over de situatie van de kinderen. De commissie oordeelde uiteindelijk dat hij geen deontologische fout had gemaakt.

Miroslav V. en Vesna D. werden door de rechtbank in Mechelen vorig jaar vrijgesproken voor het ontvoeren van hun kleinkinderen. De rechtbank meende dat ze met de beste bedoelingen hadden gehandeld, omdat ze vreesden voor de veiligheid van de kinderen. Het parket ging echter in beroep, maar het hof bevestigde woensdag de uitspraak in eerste aanleg.

Bezoekrecht

De kinderen, nu 4 en 9 jaar oud, wonen intussen opnieuw bij hun ouders, maar staan nog altijd onder toezicht van de jeugdrechter. Miroslav V. en Vesna D., die momenteel in Kroatië verblijven, hebben hun kleinkinderen al twee jaar niet meer gezien. Nu ze zijn vrijgesproken, gaan ze een procedure opstarten om bezoekrecht te krijgen.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio