Kraantje Pappie en Sean Dhondt maken muziek tegen oorsuizen

Foto: ema

Kraantje Pappie en Sean Dhondt maken muziek tegen oorsuizen

Print
Brussel -

De Tuut van Tegenwoordig, Vlaanderens eerste platform rond oorsuizen en gehoorschade, heeft 19 april uitgeroepen tot ‘Dag van de Tuut’, een jaarlijkse bewustmakingsdag rond tinnitus. De jongerenorganisatie sensibiliseert de hele dag rond de gevolgen van te luide muziek en sluit af met Vlaanderens eerste geluidsnormvriendelijke concert in zaal Het Depot in Leuven. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

Het is niet goed gesteld met de oren van de Vlaamse jeugd. Een recent onderzoek van de UGent leert dat maar 70 pct van de jongeren te kampen heeft met tijdelijke tinnitus na een nachtje uit en 6,5 pct heeft permanente tinnitus.

“Veel jongeren weten amper hoe kwetsbaar hun oren zijn en onderschatten vaak de te luide decibels. Toch is een groot deel van de oorzaak aan die decibels te wijten: hoe langer je in een te luide omgeving staat, hoe groter de kans op gehoorschade”, aldus de organisatie die vorig jaar op meer dan 30 festivals meer dan 60.000 oordoppen uitdeelde.

Met een infostand op het Martelarenplein in Leuven en optredens in Het Depot, wil het platform jongeren aanzetten om bewuster om te gaan met hun gehoor. Op dit eerste oorvriendelijke evenement in Vlaanderen zal de decibellimiet niet overschreden worden en bezoekers kunnen de hele avond in een stillere ruimte terecht om hun oren rust te gunnen.

De affiche wordt gevuld met artiesten die zelf oorsuizen hebben, waaronder DJ Mark With a K en Manoeuvres, de band van ambassadeur Sean Dhondt. Hoofdact is de Nederlandse rapformatie Kraantje Pappie van de hit ‘Pompen’.

(belga)

MEEST RECENT