Alles wat u moet weten over de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon

Foto: WAS

Alles wat u moet weten over de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon

Print
Om en bij de 40.000 sportievelingen lopen vandaag de ziel uit hun lijf op de Antwerp 10 Miles & Marathon en ongetwijfeld zal een veelvoud aan supporters langs de kant staan. Lees hier alles wat u moet weten om zondag niet voor verrassingen te komen staan.

Wat staat er op het loopmenu?

Uiteraard gaat de 10 Miles met de meeste aandacht lopen. Maar dat is niet het enige wat er op 23 april op het programma staat.

  • Om 9 uur wordt de loopmis knallend ingezet met de DVV Verzekeringen Antwerp Marathon.
  • Om 11 uur kunnen de jongsten (4 tot 12 jaar) zich uitleven in de Chiquita Kids Run over een lengte van 1,4 kilometer.
  • Stipt om 12 uur start de vijf kilometer lange DVV Antwerp Short Run samen met de even lange recreatieve handbikewedstrijd.
  • De hoofdmoot van de loopmaaltijd, de DVV Antwerp 10 Miles, vindt om 14.30 uur plaats. In drie waves met telkens een half uur tijd tussen, beginnen de lopers aan hun tocht. De handbikers leggen ook vanaf 14.30 uur hetzelfde parcours af.

Hoe raak ik ter plaatse?

De organisatie verwacht zo’n 40.000 lopers en 100.000 toeschouwers. Voor verplaatsingen van en naar Linkeroever is de fiets het meest praktische vervoersmiddel bij uitstek. Van Linker naar rechteroever en omgekeerd is er een gratis veerboot over de Schelde, die vaart tussen 10 en 19u vanaf het ponton van het Steenplein op rechteroever naar een aanlegsteiger vlak bij de starten aankomstzone op Linkeroever. 

Voor het autovervoer zijn er gratis parkings met aansluiting op het tramnetwerk of pendelbussen. Ook de trein is een goed alternatief. Nederlandse lopers kunnen zelfs gratis met de trein naar Antwerpen komen. 

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn zet 23 extra trams in op de lijnen van de Antwerpse premetro tussen de Linker- en Rechterscheldeoever. In totaal rijdt op die manier het maximale aantal van veertig trams per uur door de tunnel in elk van beide richtingen, stelt De Lijn. Dat is goed voor 7.000 tot 8.000 reizigersplaatsen per uur per richting. Het loopevenement zorgt er ook voor dat verschillende tramen buslijnen alternatieve routes volgen omdat ze het parcours kruisen. 

Het Vlaams Verkeerscentrum wijst erop dat er tussen 12.30u en 18u geen verkeer door de Kennedytunnel richting Nederland kan en de Liefkenshoektunnel daarom tijdelijk tolvrij wordt gemaakt. Ook de Waaslandtunnel en de Bolivartunnel zijn een groot deel van de dag afgesloten, net als de Jan De Vostunnel. Verder gaan op de Antwerpse Ring richting Gent de afrit Linkeroever en richting Nederland de oprit Linkeroever ’s namiddags dicht, evenals de oprit Zwijndrecht op de E17 richting Antwerpen. Wie met de wagen naar Antwerpen moet of er moet passeren, krijgt van het Verkeerscentrum de raad om zijn rit goed voor te bereiden en de actuele verkeersinformatie te volgen. 

Hoe verloopt het parcours van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon?

Vanaf de startlijn aan de Thonetlaan op Linkeroever draaien de lopers naar rechts de Blancefloerlaan op. Vervolgens lopen ze de Antwerpse ring op en duiken ze de Kennedytunnel in. Dan draven ze verder langs de Scheldekaaien en lopen ze via de Sint-Paulusstraat het stadscentrum weer in. Langs de Meir komen ze op de Italiëlei en gaat de tocht verder door de Waaslandtunnel. Terug op Linkeroever komen de sportievelingen op de Charles de Costerlaan over de meet. Een tocht door de stad van exact 16,09km.

Alle andere wedstrijden gaan eveneens van start aan de Thonetlaan op Linkeroever. Deelnemers aan de Ladies Run, de Short Run en de Kids Run steken de Schelde niet over. Dat doen de marathonlopers wel. Zij worden al snel richting rechteroever gestuurd om van daaruit een meer dan 42 km lange calvarietocht te ondernemen via onder meer de districten en wijken Kiel, Hoboken, Wilrijk, Berchem, Deurne, Borgerhout, Antwerpen-Noord om uiteindelijk te finishen op de Grote Markt in Antwerpen-Centrum.

Bekijk hier de parcours van de verschillende wedstrijden.

Kan u zich nog inschrijven voor het loopfestijn?

Wie zich nog wil inschrijven kan dat op drie manieren doen:

  • Online, tot en met zaterdag 22 april om 23:59 via deze link.
  • Tot en met donderdag 20 april kan u nog terecht bij de sportwinkels Runners Service Labs .
  • De echte late beslissers wenden zich op 21, 22, 23 april tot de Runners’ Lab Expotent op het Frederik Van Eedenplein op Linkeroever. Deze tent zal op vrijdag 15 april de deuren openen van 11u tot 20u en de dag er na kan u zich inschrijven vanaf 10u tot 17u. Op de dag van het loopfeest zelf zijn de loketten vanaf 7.30u geopend.

Waar en wanneer kan ik mijn borstnummer afhalen?

Borstnummers worden vooraf niet toegestuurd, maar kunt u op 21, 22 of 23 april afhalen op de Runners' Lab Expo in de tent op Linkeroever (Frederik Van Eedenplein) met het e-ticket dat je ongeveer 1 week voor het evenement krijgt via mail.

Vrijdag kan u er terecht van 11 tot 20 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag vanaf 7.30 uur.

Heeft u als supporter of kijklustige iets te zoeken op de DVV Antwerp 10 Miles?

Zeker wel. Nagenoeg alle plekken op het parcours, afgezien van de tunnelkokers, zijn toegankelijk voor het publiek. Langs het parcours staan de supporters de lopers soms rijendik aan te moedigen. Plekken waar het over de koppen lopen is, zijn onder meer de Scheldekaaien, de start en finish op Linkeroever en de Meir.

Mits een goede planning en een stel frisse benen is het zelfs mogelijk om de lopers tijdens de 10 Miles op meerdere plekken te zien passeren. Zo kan u bijvoorbeeld uw favoriete loper toejuichen bij de start aan de hoek met de Blancefloerlaan, vervolgens de voetgangerstunnel doorwandelen en u bij het buitenkomen van de tunnel ergens posteren op de Scheldekaaien. Vervolgens stevent u via de Reyndersstraat richting de hoek van Sint-Katelijnevest met de Meir waar u mits wat geluk uw loper een derde kan aanmoedigen. Tenslotte hebt u net genoeg tijd om een laatste keer de voetgangerstunnel door te wandelen en om uw loper richting de finish te schreeuwen bij het buitenkomen van de Waaslandtunnel.

Zoekt u echter een rustig plekje met goed overzicht raden wij u de berm van de autostrade aan, net voor het ingaan van de Kennedytunnel. Wilt u met eigen ogen zien hoe uw favoriete loper juichend over de meet komt na een afmattende tocht van 16 km kan u terecht op de zittribune aan de Charles De Costerlaan, maar we raden u aan er tijdig bij te zijn.

Voor supporters en bezoekers is er tal van randanimatie voorzien. Aan het fandorp, vlakbij de finishlijn aan de Charles De Costerlaan op Linkeroever kan u de sfeer en de zweetdampen opsnuiven en kan u een hapje en een drankje nuttigen.

Hoe kan u als supporter uw toegejuichte loper blijven volgen?

Dankzij de My Page op www.gva.be/mypage kan je dit jaar jouw favoriete loper(s) volgen aan de hand van live tussentijden.

Voor iedereen die zijn loper gedurende de hele marathon wil aanmoedigen, biedt De Lijn ook opnieuw een plan aan om de marathon te volgen met de tram.

De DVV Antwerp 10 Miles & Marathon app is een handige app waar je alle info, zoals de afhaalplaats van het deelnamepakket, de locatie van het bedrijvendorp of de starttijden, kan terugvinden.

Maar ook voor supporters is de app interessant. Je vindt er een interactieve kaart van de event site terug en ook alle mobiliteitsinfo. Je kan via de app ook doorklikken naar de My Page van jouw favoriete loper en hem of haar op de voet volgen aan de hand van de live tussentijden.

Ook finishfoto's en uitslagen van deelnemers vindt u vanaf zondagavond terug op www.gva.be/mypage.

Waar kan ik met mijn sporttassen terecht?

Op het voetbalveld van de Schippersschool op de Charles De Costerlaan (op 100m van de finish) kan u uw sportzak droppen en na de wedstrijd weer afhalen.

Daar zijn eveneens tenten voorzien waar u zich kan omkleden. Er zijn echter geen douches voorzien.

Kan ik mezelf ter plekke omkleden?

Er is kleedruimte voorzien op Linkeroever (bij de start, in tenten) en aan de finish van de Marathon (op de Groenplaats, in tenten - 150 m van de Grote Markt). 

Daarnaast hebben de marathonlopers exclusief recht op het gebruik van douches. Vanop de Groenplaats vertrekt er een pendeldienst naar het douchecomplex in Buurtsporthal Kiel (5 km) en terug. Enkel lopers met marathonborstnummer worden toegelaten!

Meer info op de officiële website van DVV Antwerp 10 Miles & Marathon