Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© TOM GOYVAERTS

Voetbal2de amateurklasse B Berchem Sport - Kampioenenploeg van 2011-2012 gelooft rotsvast dat ook de huidige selectie de oppergaai afschiet

“Natuurlijk wordt Berchem weer kampioen”

Berchem Sport kan zich zondag op Duffel tot kampioen in de tweede amateurklasse B kronen. Daarvoor moet het zelf winnen en mag THES Sport niet winnen op Londerzeel. Om al wat in de stemming van de mogelijke titelviering te komen, brachten we een groot deel van de meest recente kampioenenploeg van Berchem, die in 2012 de titel in vierde klasse pakte, samen. Er werden herinneringen opgehaald over de viering van vijf jaar geleden en uiteraard ging het ook over de titelkansen van het huidige Berchem.

Hugo Fret

Met Thierry Flies (gestopt met voetballen), Barry Budts (speler bij Antonia), Stef Van den Heuvel (Cappellen en volgend seizoen terug naar Berchem), Senne Willems (eveneens gestopt), Nico Lansu (kampioen met Turnhout), Murat Kocak (maakt volgend seizoen de overstap van Mariekerke naar Kontich), Youri De Wilde (gestopt) en Michaël Dierickx (bezig aan zijn laatste wedstrijden als actief voetballer bij Antonia) tekenden acht spelers present. Jelle De Wilde was er graag bij geweest, maar moest zich ultiem verontschuldigen.

Wat was de sterkte van de kampioenenploeg in 2012?

Youri De Wilde: “Ik herinner me dat we een erg goede voorbereiding speelden. Vervolgens wonnen we onze eerste competitiewedstrijd op Londerzeel met een doelpunt van Senne Willems. Een afstandsschot dat via de paal binnenging. Tijdens de aanvangsfase van dat seizoen wonnen we vaak dankzij een goal in de laatste minuten. We beschikten over een evenwichtig elftal.”

Thierry Flies: “Er was een goede mix tussen jong geweld en ervaring en het klikte onderling. Dat we nu met zoveel spelers aanwezig zijn, is hier het mooiste bewijs van. We keken er allemaal naar uit om elkaar nog eens terug te zien.”

Michaël Dierickx: “We kenden mekaar ook al goed van het seizoen daarvoor, vermits we met haast dezelfde ploeg aan de competitie in 2011 begonnen. Ik denk dat enkel Brahim Boujouh erbij was gekomen. Na de winterstop kregen we nog extra versterking, terwijl we toen al een tiental punten voorsprong telden. Ik herinner me ook dat we toen haast iedere donderdag na de training een etentje hadden, meestal dankzij de vader van Miguel Quintana.”

Youri: “Er waren natuurlijk ook de supporters die ons vaak tijdens de laatste minuten naar de overwinning duwden. In vergelijking met de sfeer op Sint-Gillis-Waas was dat een wereld van verschil. Onze aanhang bezig te zien bij het betreden van het veld en te horen tijdens de wedstrijd, zorgde altijd voor een enorme opsteker.”

Volgen jullie Berchem momenteel nog?

Murat Kocak: “Ik hoop elke zondag een verslagje van de match van Berchem op ATV te zien. Ook via facebook kom ik nog heel wat te weten over de club en de huidige ploeg.”

Michaël: “Het eerste wat ik doe na mijn eigen wedstrijd, is kijken naar het resultaat van Berchem.”

Zien jullie parallellen tussen jullie ploeg en het huidige Berchem?

Michaël: “Ik ben er zeker van dat de sfeer binnen de groep nu ook weer prima is. De jongens kennen elkaar door en door. Zo ontstaan er gemakkelijker vriendschappen.”

Senne Willems: “Ik bewaar niets dan goede herinneringen aan mijn periode bij Berchem. Het was niet enkel onze ploeg die goed samenhing, maar de hele omkadering en de sfeer binnen de club straalde warmte uit. Dat is nog niet veranderd. Bij Berchem kom je in een ideaal kader terecht om vriendschapsbanden te smeden. Ook de supporters hebben een belangrijk aandeel in het verhaal.”

Hebben jullie als ervaringsdeskundigen in het behalen van de titel goede raad voor de huidige generatie spelers?

Thierry: “Ze moeten vooral rustig blijven en blijven doen wat ze de voorbije maanden hebben gedaan. Ze mogen zeker niet beginnen rekenen, maar moeten enkel naar de eigen resultaten kijken. Het is zaak om gewoon match per match geconcentreerd aan te pakken zonder iets speciaals te willen doen. En ze moeten in zichzelf blijven geloven.”

Barry Budts: “Ik geloof niet dat de huidige ploeg veel last heeft van stress. Dat is trouwens voor niets nodig. Ze hebben een heel seizoen bovenaan meegedraaid en ze zijn samen gegroeid naar de positie waarin ze nu staan. Een voordeel is dat Berchem niet moet maar mag kampioen spelen.”

Senne: “De spelers moeten goed beseffen dat die eerste plaats in het klassement die ze momenteel bekleden, er enkel kon komen dankzij hun prestaties van de voorbije maanden. Gewoon verder doen zoals ze al heel het seizoen bezig zijn, is de beste raad die we kunnen geven.”

Nico Lansu: “Ik begrijp dat er nu eventueel meer druk wordt gevoeld dan toen wij kampioen werden. Wij kregen al op drie speeldagen van het einde zekerheid over de titel. Dat is nu anders. Als we met minstens negen punten voorsprong kampioen werden, kregen we zelfs een horloge met achteraan ‘Kampioen 2012’ in gegraveerd. En een aankoopbon voor kleding bij Lenders. Ik heb het horloge nog steeds aan, kijk maar.”

Als Berchem promoveert, zouden ze dan in de toekomst nog hoger kunnen mikken?

Murat: “Ik hoor dat er concrete plannen zijn voor de bouw van een nieuw stadion. Als dat stadion er komt, zal het aantal supporters fors toenemen. Zonder de competitiehervorming zou men nu reeds naar tweede klasse kunnen promoveren. Hoger dan eerste amateurklasse moet dus kunnen.”

Senne: “De club kan volgens mij nog verder doorgroeien. Er zijn veel mensen die heel wat affiniteit voelen met Berchem. Dat merk je aan de reacties van de mensen als je zegt dat je voor Berchem Sport voetbalt. Het potentieel aan supporters is er zeker. Veel staat of valt natuurlijk met de resultaten.”

Michaël: “Het fundament van de club is stevig. Er moet enkel een professionaliseringsproces worden doorgevoerd. Berchem draait nog altijd op hetzelfde aantal vrijwilligers als vijf jaar geleden. De geest binnen de club veranderde gelukkig niet, terwijl er toch een verjonging merkbaar is bij de supporters.”

Een laatste vraagje: wordt Berchem kampioen?

Stef Van den Heuvel: “Ik hoop het alleszins. De laatste wedstrijd is tegen Cappellen, dus ... (knipoogt).”

Thierry: “Ze pakken de titel. Die twee punten voorsprong worden niet meer afgegeven. Berchem heeft ook mentaal een streepje voor. THES haalde recent nul op zes, Berchem zes op zes. Ze hebben hun lot in eigen handen.”

Michaël: “Zonder enige twijfel. Ze zitten in de goede flow. Als speler vergeef je het jezelf nooit als je dit nog uit handen zou geven. Zo dikwijls krijg je tijdens je carrière de kans niet om kampioen te worden.”

Nico: “Iedereen bij Berchem is gefocust om de titel binnen te halen. Ik heb er het volste vertrouwen in.”

Barry: “Het wordt niet gemakkelijk, maar twee punten voorsprong moeten voldoende zijn. De spelers weten nog niet wat ze gaan meemaken als ze kampioen worden.”

Murat: “Met matchen tegen Duffel en Cappellen, twee ploegen die niet zo goed bezig zijn, moet het lukken. Kampioen dus.”

Senne: “Ik hoop het vooral. Technische staf, spelers, bestuur, supporters, heel de club: ze verdienen het gewoon.”

Youri: “Berchem wordt kampioen. Zelfs met meer dan de huidige twee punten voorsprong, want ik zie THES geen zes op zes halen en Berchem wel.”