© BELGAIMAGE

Asteroïde zal woensdag langs Aarde scheren

Een asteroïde van ongeveer 600 meter lang zal woensdag de Aarde passeren. In een persbericht zegt NASA dat er geen enkel gevaar bestaat dat de rots onze planeet zal raken. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is het wel opmerkelijk dat een ruimteobject van die grootte zo dicht bij de Aarde komt.

De asteroïde werd 2014-JO25 gedoopt en is net geen 650 meter lang. Het gevaarte zal woensdag op 1,8 miljoen kilometer van de Aarde passeren, wat ongeveer vijf keer de afstand is van onze planeet tot de maan. De laatste keer dat 2014-JO25 ons een bezoekje bracht was 400 jaar geleden. We zien het gesteente niet meer terug in de eerste 2.600 jaar.

De asteroïde vloog eerder voorbij de zon en zet haar koers via ons verder naar Jupiter. Daarna keert ze weer naar het centrum van ons zonnestelsel. Het bezoek van woensdag is volgens NASA een “uitzonderlijke kans” voor astronomen omdat de asteroïde een of zelfs twee nachten zichtbaar is met een kleine telescoop.

Het volgende bezoek van een groot ruimteobject is pas voorzien in 2027. Dan vliegt de asteroïde 199-AN10 voorbij op 380.000 km, wat overeenkomt met de afstand tussen de Aarde en de maan.

(belga)