© EPA

Gematigde en terroristische Syrische islamisten feliciteren Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag ook felicitaties ontvangen voor het krappe “ja” in “zijn” referendum. De gelukwensen kwamen uit niet geheel onverwachte hoek: islamistische groepen in Syrië die zweven tussen gematigd en terroristisch en die in de loop der jaren Erdogan als gulle wapenleverancier hebben gekend.

“We feliciteren onze Turkse broeders voor het resultaat van het referendum en vragen Allah om Turkije en de regio stabiliteit en welvaart te schenken”, liet Ahrar al-Sham weten, een rebellengroep van de harde lijn die samenwerkt met al-Qaida in Syrië.

Andere gelukwensen kwamen er van de openlijk door Turkije gesteunde Sultan Murad Brigades, een groepering vooral bestaande uit etnische Turkmenen, en de salafisten van Jaish al-Islam, die ijveren voor een op de sharia gebaseerde theocratie. Jaish al-Islam staat in Syrië, Rusland, Egypte en Iran op de terreurlijst.

Veel van de Syrische “oppositiegroepen” kunnen moeilijk anders dan Erdogan danken: een resem leiders heeft namelijk al jaren onderdak gevonden in Turkije.

Ook de Egyptische Moslimbroeders bleven niet achter. Zij zien uit naar “een nieuw tijdperk” en een “wedergeboorte”. In Egypte staan de Moslimbroeders sinds 2013 buiten de wet. en ook hier hetzelfde verhaal: om arrestatie te voorkomen zijn veel van hen naar Turkije gevlucht.

Zondag al had Rached Ghannouchi, de leider van de Ennadhapartij in Tunesië, Erdogan opgebeld om de Turkse president te feliciteren. Ennadha heeft banden met de Moslimbroederschap.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER