Beke (CD&V): Afschaffing dubbele nationaliteit “niet evident in de praktijk”

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt het langs de ene kant “logisch dat iemand maar één nationaliteit heeft”, maar het afschaffen van de dubbele nationaliteit - zoals zijn partijgenoot Hendrik Bogaert maandag voorstelde - is in de praktijk “niet evident”. De CD&V-voorzitter ziet een resem praktische hindernissen. Dat stelt hij maandag in een reactie aan Belga.

Na de uitslag van het Turkse referendum en het hoge percentage ja-stemmers in België (her)lanceerde CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert het debat over de dubbele nationaliteit. In een tweet pleitte hij ervoor te stoppen met de dubbele nationaliteit. Ook Open Vld-politica Ann Brusseel vindt dat het debat over de dubbele nationaliteit moet gevoerd worden. En ook vanuit N-VA kwamen er verschillende positieve reacties. Voorzitter Bart De Wever deed daarbij een oproep om “over de partijgrenzen heen werk te maken van het uitdoven van de dubbele nationaliteit.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt het zelf “logisch dat iemand slechts één nationaliteit heeft”. Beke: “De keuze voor een nieuwe nationaliteit is een positieve keuze. Wie die keuze maakt, aanvaardt ook een aantal consequenties. Het is een teken van integratie en van gehechtheid aan je land, de plek waar je je leven wil uitbouwen en wil participeren aan de samenleving.”

Maar tussen droom en daad blijken nog wel wat praktische bezwaren te staan. “In de praktijk blijkt het niet evident”, aldus Beke. “Er zijn landen, zoals Mexico, Argentinië Marokko of Syrië, die niet toestaan dat mensen die van daar komen hun nationaliteit opgeven. Dus zelfs wanneer wij de dubbele nationaliteit afvoeren, zullen die mensen altijd Belg en Marokkaan of Syriër blijven. Enkel wanneer die landen hun eigen wetgeving aanpassen, is dit mogelijk. Ook bij ons zijn er mensen met dubbele nationaliteit die liever enkel de Belgische zouden willen, maar daarvoor niet kunnen kiezen.”

Volgens Beke focussen de voorstellen voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit ook meestal op mensen uit het buitenland die hier komen wonen. “We mogen ook niet vergeten dat heel wat Belgen die in het buitenland verblijven ook de dubbele nationaliteit hebben. Wat dit betekent voor hen is heel wat minder duidelijk.”

En dan kunnen er ook nog problemen opduiken voor andere maatregelen, stipt de CD&V-voorzitter aan. Denk aan het afnemen van de nationaliteit van terreurverdachten. Beke: “Als je de dubbele nationaliteit afvoert, dan zijn zulke mensen allemaal Belgen. En kun je hun nationaliteit niet afnemen en ze terugsturen naar een ander land. Want niemand mag volgens internationale verdragen zonder nationaliteit zitten. En dan zijn we zelf verantwoordelijk voor die veroordeelde terroristen.”

Francken ‘steunt’ oproep van CD&V’er na Turks referendum: “Stop dubbele nationaliteit nu”

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert stelt zich naar aanleiding van het Turkse referendum vragen bij de dubbele nationaliteit van veel Turken. In een tweet pleit hij ervoor te stoppen met de dubbele nationaliteit. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat weten dat hij het idee van Bogaert steunt, maar hij vraagt zich wel meteen af in hoeverre het gaat om een partijstandpunt van CD&V.

Op Libanon en Jordanië werd nergens ter wereld zo uitgesproken “ja” gestemd tijdens het Turkse referendum als in België. Zowat 75 procent van de Turken in België stemde voor het ja-kamp.

Voor Hendrik Bogaert een aanleiding om de discussie over de dubbele nationaliteit opnieuw aan te zwengelen. “Helft Turken stemt richting autoritair systeem. Velen in ons land. Stop dubbele nationaliteit nu. Kiezen aub, nt houdbaar”, tweette de CD&V-volksvertegenwoordiger.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De discussie werd enkele weken geleden al opnieuw geopend door N-VA, met name door Kamerleden Peter De Roover en Sarah Smeyers. Die laatste zei toen wel dat een afschaffing van de dubbele nationaliteit niet aan de orde is omdat het juridisch niet haalbaar zou zijn.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten dat hij het idee van Bogaert steunt en dat zijn partij al langer voorstander is. Maar Francken wijst er wel meteen op dat het niet in het regeerakkoord staat en hij vraagt zich ook af in hoeverre het gaat om “een partijstandpunt of een emotionele oproep”.

Moskeediscussie

Francken had eerder ook al verschillende tweets verstuurd over de uitslag van het Turkse referendum. Zo tweette hij zondagavond bijvoorbeeld: “De diaspora maakte het verschil...” Maandagochtend klonk het: “In België stemmen ze (Turken, red.) op zogenaamd progressief-linkse partijen, in Turkije op conservatief-rechtse. Tiens, tiens, hoe zou dat toch komen.”

De N-VA-staatssecretaris verwijst ook naar de moskeediscussie. Volgens hem toont de uitslag alvast dat de Diyanet-moskeeën in ons land stevig stemmen hebben geronseld voor Erdogan. “Toch maar eens heel stevig onder de loep nemen”, tweet hij. En nog: “Ik voel me meer dan ooit gesterkt in beslissing om geen importimams voor niet-erkende moskeeën meer toe te laten tot ons grondgebied.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Wever mengt zich in debat over “uitdoving” dubbele nationaliteit

© Jan Van der Perre

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil over de partijgrenzen heen werk maken van “het uitdoven van de dubbele nationaliteit”. De Wever reageert daarmee op de uitspraak van CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert die na het Turkse referendum een oproep deed om de dubbele nationaliteit af te schaffen. Volgens De Wever zijn er misschien wel technische en praktische belemmeringen, “maar deze zijn niet onoverkomelijk”, zegt hij aan Belga.

Na de uitslag van het Turkse referendum en het hoge percentage ja-stemmers in België (her)lanceerde CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert het debat over de dubbele nationaliteit. In een tweet pleitte hij ervoor te stoppen met de dubbele nationaliteit. Ook Open Vld-politica Ann Brusseel vindt dat het debat over de dubbele nationaliteit moet gevoerd worden.

N-VA-staatssecretaris Theo Francken reageerde alvast positief en ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is “verheugd dat CD&V en Open Vld het debat over de dubbele nationaliteit willen aangaan”. “Wij zijn er al langer voorstander van om de dubbele nationaliteit te laten uitdoven. Er bestaan technische en praktische belemmeringen, maar deze zijn niet onoverkomelijk”, aldus De Wever.

De Wever doet dan ook een oproep om “over de partijgrenzen heen werk te maken van het uitdoven van de dubbele nationaliteit”. “We hebben daar al het nodige studie- en voorbereidende werk over verricht, dus er is een basis om van te vertrekken”, aldus De Wever.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER