© BELGA

Reynders: “Herinvoering doodstraf is is einde voor elk Europees perspectief voor Turkije”

“De herinvoering van de doodstraf in Turkije zou het einde zijn voor elk Europees perspectief voor Turkije.” Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een reactie op het Turkse referendum.

“Ik neem akte van de uitslag van het referendum. De uitslag is nipt, maar lijkt conform de grondwet. We zullen in de loop van de dag bevestiging krijgen via de evaluatie van de waarnemers van de OVSE”, aldus Reynders.

De MR-minister toont zich wel bezorgd, met name over de plannen van de Turkse president Erdogan om een referendum te organiseren over de herinvoering van de doodstraf. “Zowel voor België als voor de Europese Unie zou dat een rode lijn zijn. De herinvoering van de doodstraf zou het einde betekenen van elk Europees perspectief voor Turkije”, waarschuwt Reynders.

Wat de toetredingsgesprekken tot de EU betreft, wijst Reynders erop dat die gesprekken de facto in de koelkast steken. “Een herinvoering van de doodstraf zou elke hervatting van die dialoog verhinderen.”

Tegelijk vindt Reynders wel dat de dialoog met Turkije moet voortgezet worden. Turkije is namelijk op verschillende vlakken een partner, denk maar aan de NAVO, de strijd tegen de terreur en in het migratiedossier.

Turken in België

Dat veel Turken in België “ja” hebben gestemd - na Libanon en Jordanië waren er procentueel nergens zoveel ja-stemmers als in België - heeft Reynders niet verrast. “We weten heel goed dat er een meerderheid voorstander is van Erdogan en zijn partij AKP. Dat is niet nieuw”, aldus Reynders.

“Maak einde aan dubbele nationaliteit”

Intussen heeft CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert het debat over de dubbele nationaliteit nieuw leven ingeblazen. Wat dat betreft, roept Reynders op tot voorzichtigheid. “Dat debat is veel breder en moet niet geopend worden na een beslissing van één bepaalde gemeenschap. We moeten tijd nemen om dat in alle kalmte te onderzoeken. Veel Belgen hebben een dubbele nationaliteit, onder wie ook veel Fransen. We kunnen het debat over de dubbele nationaliteit niet heropenen in functie van de uitslag van een buitenlands referendum.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER