© AP

PORTRET. Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: Kaasliefhebber maar “geen groot licht”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beheerst de laatste tijd het nieuws. Over zijn nucleaire plannen is al veel geschreven, maar over zijn persoon heerst nog altijd veel mysterie. Wie is de man die de rest van de wereld momenteel de stuipen op het lijf jaagt?

evg

Het mysterie begint al met het precieze geboortejaar van Kim Jong-un. Hij werd geboren op 8 januari in 1983 of 1984. Men had lange tijd niet verwacht dat hij als jongste zoon zijn vader, Kim Jong-il, zou opvolgen na zijn dood op 17 december 2011. Men ging ervan uit dat deze rol weggelegd was voor zijn halfbroer Kim Jong-nam of zijn oudere broer Kim Jong-chol.

© AFP

Geen groot licht op school

Net als zijn broers ging Kim Jong-un naar een privéschool in Zwitserland. Dit onder de schuilnaam Pak Un. Hij bleek echter geen groot licht te zijn en toonde meer interesse voor muziek en basketbal dan voor zijn studies. Tegenwoordig is Kim trouwens nog steeds een groot liefhebber van de sport. Hij is een grote fan van de Chicago Bulls, en Michael Jordan is zijn favoriete speler. Ook is hij bevriend van de voormalige NBA-ster Dennis Rodman, die hem zelfs meerdere keren bezocht heeft in Noord-Korea. Toen zijn punten voor wiskunde en wetenschappen niet verbeterden, stuurde zijn vader hem naar een Zwitserse staatsschool, waar hij in een lager jaar terechtkwam.

Voorliefde voor kaas

Men zegt ook dat hij tijdens zijn verblijf in Zwitserland een voorliefde voor Zwitserse kaas ontwikkelde. De grote hoeveelheden die hij naar binnen speelde en speelt zouden zijn mollige uiterlijk verklaren. Jaarlijks zou er nog steeds kaas geïmporteerd worden uit Zwitserland.

Na zijn terugkeer naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang studeerde hij aan de Kim Il-sung Military University. Zijn moeder, Ko Young Hee, was de favoriete vrouw van zijn vader en Kim was overduidelijk haar favorietje. Ze noemde hem liefkozend de Morning Star King. Kim Jong-un zou ook zijn vaders lievelingetje geweest zijn.

© Š Sovfoto \ UIG

Plastische chirurgie

Sommigen opperen ook dat hij gekozen werd als opvolger van zijn vader omwille van zijn gelijkenis met de oprichter van Noord-Korea: Kim Il-sung. Er zijn zelfs mensen die beweren dat hij plastische chirurgie is ondergaan om nog meer op hem te lijken.

Zijn vrouw Ri Sol-ju

Over het persoonlijke leven van Kim Jong-un was lang niet veel geweten. Tot er beelden opdoken van een anonieme vrouw die hem vergezelde op events. In juli 2012 kondigde de staatsmedia aan dat hij getrouwd was met “Comrade Ri Sol-ju”. Over de vrouw is verder niet veel info beschikbaar.

Men gaat ervan uit dat ze van rijke komaf is. Ze staat vooral bekend om haar stijlvolle uiterlijk: haar vaak Westerse kleren typeren haar. Het gerucht gaat de ronde dat ze zangeres is en Kim Jong-uns hart gestolen heeft tijdens een optreden.

Het koppel wordt af en toe samen in privécontext in het openbaar gespot. Zo gingen ze samen naar een pretpark en woonden ze een concert met Disney-personages bij.

Is er ook sprake van een dochtertje?

Volgens de Amerikaanse basketspeler Dennis Rodman heeft Kim Jong-un een dochter. Hij ontmoette de Noord-Koreaanse leider in 2013 en 2014. Het meisje zou Ju Ae heten. Rodman noemt Kim Jong-un een “goede vader” en zegt dat hij baby Ju Ae zelfs in zijn armen heeft gehouden.

© AFP

Executie van familieleden en officials

Sinds hij in 2011 aan de macht kwam heeft Kim 70 officials laten executeren. Dat beweert althans de Zuid-Koreaanse Minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se. In december 2013 zou hij ook de executie van zijn oom Jang Song-thaek geëist hebben omdat hij zich tegen de staat zou gekeerd hebben. Sommigen beweren dat zijn oom gevoederd is aan een roedel wilde honden, terwijl anderen zeggen te weten dat hij om het leven gebracht werd door een vuurpeloton. Toen zijn tante protesteerde tegen de executie zou ook zij het zwijgen opgelegd zijn. Men zegt dat ze vergiftigd werd. Ook de moord op zijn halfbroer Kim Jong-nam zou zijn verantwoordelijkheid zijn. Het onderzoek hierna loopt echter nog.

In 2016 legt de regering Obama de Noord-Koreaanse leider sancties op omwille van misbruik tegen het Noord-Koreaanse volk. Het is de eerste keer dat de VS Kim Jong-un persoonlijk straffen oplegt.

Doodsbedreiging van Zuid-Korea

Op 21 september 2016 kondigt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie aan dat Zuid-Korea elite troepen stand-by heeft staan die Kim Jong-un kunnen ombrengen als het land zich bedreigd voelt door de nucleaire wapens van Noord-Korea.

Begin 2017 kondigt Kim Jong-un aan dat Noord-Korea klaar is om intercontentinale ballistische raketten te testen. Sindsdien staat het land in het oog van de storm en zijn de relaties met de Verenigde Staten op zijn minst gezegd vijandig te noemen.

Verenigde Staten ook bereid alleen op te treden tegen Noord-Korea

© Belga

Als het nodig is zijn de Verenigde Staten bereid om alleen op te treden tegen Noord-Korea, net zoals ze in de nacht van donderdag op vrijdag deden in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vrijdag gezegd.

“We zijn klaar om alleen op te treden als China zich niet op ons kan afstemmen”, aldus Tillerson, die daarbij doelde op het beteugelen van Noord-Korea’s nucleaire ambities.

“Er is een echte wil om samen te werken om te kijken of dit op een vreedzame manier kan opgelost worden”, zei Tillerson op de tweede en laatste dag van de gesprekken tussen de Chinese president Xi Jingping en de Amerikaanse president Donald Trump in Florida.

“Maar eerst moet de houding van Noord-Korea veranderen, vooraleer er een dialoog of besprekingen kunnen opgestart worden”. Tillerson zei ook dat president Trump aan Xi had gezegd open te staan voor andere ideeën om op te treden tegen Pyongyang. Washington spoort Peking al weken aan om druk uit te oefen op zijn bondgenoot en buurland Noord-Korea, om het land te doen afzien van zijn nucleaire programma.

Tillerson bevestigde bovendien dat Donald Trump een uitnodiging van de Chinese president aanvaardde om op het einde van het jaar een officieel bezoek aan China te brengen. De precieze datum van dat bezoek ligt nog niet vast.

Xi Jinping bedankte op zijn beurt zijn Amerikaanse collega voor “de uitstekende voorbereiding en de warme ontvangst”. “Deze ontmoeting was erg bijzonder”, aldus het Chinese staatshoofd, die toevoegde dat de gesprekken tot veel gedeelde standpunten leidden.

Trump stuurt vliegdekschip met vloot naar Noord-Korea

© Belga

Een Amerikaans vliegdekschip en zijn vloot zijn op weg naar het westen van de Stille Oceaan. De bedoeling is om fysiek aanwezig te zijn in de buurt van Noord-Korea, dat met zijn rakettesten en nucleaire programma de situatie in de regio op de spits blijft drijven.

“Het Amerikaanse commando in de Stille Oceaan heeft de marineluchtvaarttroepen rond het vliegtuigdekschip USS Carl Vinson opgedragen beschikbaar en aanwezig te zijn in het westen van de Stille Oceaan, uit voorzorg”, zo verklaarde commandant Dave Benham.

Hij voegde toe dat Noord-Korea de grootste bedreiging blijft in de regio, met zijn “onverantwoorde, destabiliserende en onverstandige raketprogramma”, en de verderzetting van zijn onderzoek ter ontwikkeling van nucleaire wapens.

De Amerikaanse president Donald Trump belde zaterdag met de Zuid-Koreaanse waarnemende president Hwang Kyo-Ahn. Volgens het Witte Huis spraken ze af om in nauw contact met elkaar te blijven over Noord-Korea en andere kwesties.

De Verenigde Staten hebben veel marineschepen in het gebied van de Stille Oceaan. De Carl Vinson is zaterdag in Singapore vertrokken naar het westen van de Stille Oceaan, onder meer vergezeld van verschillende rakettenkruisers.

De Verenigde Staten hebben al verschillende keren aangegeven dat ze als het nodig is alleen zullen optreden tegen Noord-Korea.

Noord-Korea reageert op ontplooiing van Amerikaanse marine: “Wij zijn klaar voor oorlog”

© AP

Noord-Korea heeft dinsdag aangegeven te zullen reageren op de “dwaze” ontplooiing van een Amerikaanse vloot richting het Koreaanse schiereiland. Pyongyang is klaar voor een “oorlog”, zo klinkt het nu de spanning in de regio gevoelig stijgt.

“De dwaze Amerikaanse ontplooiing om de Democratische Volksrepubliek Korea binnen te vallen heeft een alarmerend stadium bereikt”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het officiële persagentschap KCNA. Het gaat om de eerste reactie van het regime sinds de aankondiging van Washington dat het het vliegdekschip USS Carl Vinson en zijn vloot onderweg zijn naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea “is klaar om te reageren, welke soort oorlog de VS ook willen voeren”, klinkt het nog.

President Donald Trump had onlangs aan zijn adviseurs gevraagd om alle opties op te lijsten om druk te zetten op het regime in Pyongyang en het te verplichten zijn nucleair programma stop te zetten. Eerder dreigde hij al met een unilaterale actie tegen Noord-Korea indien China er niet in slaagt Pyongyang te overtuigen om een andere koers te varen. Dinsdag nog verklaarde het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat een militaire actie tegen Pyongyang nooit zou gebeuren zonder “nauwe samenwerking” tussen de VS en Seoel, aldus persagentschap Yonhap.

De reactie van het regime van dinsdag lijkt echter te suggereren dat het niet van houding is veranderd. “We nemen de meest strikte maatregelen om terug te vechten tegen provocateurs, om ons met wapens te verdedigen”, aldus de woordvoerder van het buitenlandministerie nog via KCNA.

Bovendien zijn er vermoedens dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire test zal uitvoeren, aangezien het land zaterdag de 105de verjaardag van zijn oprichter viert. Dergelijke ceremonies zijn vaak een voorbode voor militaire acties, en uit satellietbeelden zou blijken dat een test wordt voorbereid. Pyongyang heeft tot nu toe al 5 nucleaire tests uitgevoerd, waarvan twee in 2016.

China waarschuwt Trump: “Militaire actie tegen Noord-Korea is riskanter dan raketaanval op Syrië”

© AP

China waarschuwt de Verenigde Staten voor een gevaarlijke militaire operatie tegen Noord-Korea. “Militaire acties tegen Noord-Korea zijn veel riskanter dan een raketaanval op Syrië”, klinkt het donderdag in een editoriaal in de Engelstalige Chinese krant ‘Global Times’, die gecontroleerd wordt door de Chinese overheid.

“De Trump-administratie mag dan wel de druk op Noord-Korea opvoeren, wat aan de buitenwereld de indrukt geeft dat ze militair kunnen optreden en zelfs een ‘onthoofdingsaanval’ kunnen lanceren”, aldus de krant. “Maar als Pyongyang een hopeloze tegenaanval uitvoert, zal Washington in een dilemma terechtkomen.”

In het editoriaal wordt gewaarschuwd dat een aanval tegen Noord-Korea veel riskanter is dan een raketaanval op Syrië. “Pyongyang kan een zware slag toebrengen aan Zuid-Korea. Los van de Noord-Koreaanse nucleaire capaciteiten, kan een radiologisch wapen of ‘vuile’ bom op Zuid-Korea nucleaire vervuiling veroorzaken, wat ondraaglijk zou zijn voor de Amerikaanse bondgenoot.”

Verkeerde inschattingen

Indien de situatie op het Koreaans schiereiland escaleert, zal dat belangrijke machtsrelaties onder druk zetten, klinkt het nog. “Indien er op grote schaal verkeerde inschattingen worden gemaakt, zal de situatie niet meer onder controle zijn. En het is vrij duidelijk dat Washington zich niet heeft voorbereid op het ‘worst-case scenario’. De VS hebben momenteel niet de macht om globale aangelegenheden te regelen. Het Witte Huis moet zich daarvan bewust zijn.”

“Of het nu gaat om het omverwerpen van Assad of de eis aan Pyongyang om zich over te geven, dat kan niet op korte tijd bereikt worden”, besluit het editoriaal. “De strategische cirkel van Washington heeft de onzekerheden onderschat.”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de toon tegenover Pyongyang versterkt, en verklaard dat de VS zelfs zonder China actie zouden kunnen ondernemen tegen Pyongyang.

President Trump verklaarde woensdag wel dat de relatie tussen hem en de Chinese president XI Jinping verbeterd is na hun ontmoeting van vorige week in Washington, en dat hij denkt dat Peking hem zal helpen met Noord-Korea. Hij drukte ook zijn tevredenheid uit over de beslissing van Peking om de import van Noord-Koreaanse steenkool te blokkeren. “Dat kan efficiënt zijn of niet”, aldus Trump over de sanctie tegen Noord-Korea. “Als het niet efficiënt blijkt te zijn, zullen wij dat wel zijn, dat kan ik jullie beloven.”

Na nieuwe dreiging van Trump: “Tussen Noord-Korea en de VS kan elk moment een conflict losbarsten”

© BELGAIMAGE

In Noord-Korea kan “elk moment een conflict losbarsten”. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vrijdag gezegd op een persconferentie in aanwezigheid van zijn Franse ambtgenoot Jean-Marc Ayrault. De Chinezen reageren daarmee op de nieuwste dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump ten aanzien van hun communistische bondgenoot.

De Chinezen willen een gewapend conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten koste wat het kost vermijden. “De winnaar zal niet degene zijn die de scherpste uithalen formuleert of het meest met zijn spierbundels rolt. Als er een oorlog komt, is het resultaat een situatie waar niemand als winnaar uitkomt”, zei Wang. “De enige mogelijke uitweg is de dialoog. Wij vragen dat de provocaties stoppen.”

Dreigende taal van China

Tegelijkertijd sprak de Chinese minister ook dreigende taal. “Wie een oorlog start, zal de historische verantwoordelijkheid daarvoor dragen en de prijs betalen”, aldus Wang.

Verantwoordelijken binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten stelden donderdag dat de VS een preventieve aanval tegen Pyongyang zouden uitvoeren, indien ze er zeker van zijn dat de Noord-Koreanen opnieuw een testlancering met nucleaire raketten zouden uitvoeren. Een hoge verantwoordelijke binnen het Witte Huis verklaarde vrijdag dat “het niet gaat om de vraag of er een nieuwe test komt, maar wel wanneer die zal plaatsvinden”. De VS zijn volgens diezelfde bron al begonnen met een evaluatie van de militaire opties tegen Noord-Korea.

“Erg bezorgde” Russen roepen op tot terughoudendheid

Terwijl de spanningen tussen Noord-Korea en de VS erg hoog oplopen, roepen de Russen op tot terughoudendheid. “Elke actie die als een provocatie geïnterpreteerd zou kunnen worden, moet vermeden worden”, verklaarde de woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov vrijdag tijdens een persconferentie.

“Moskou volgt de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland met grote bezorgdheid. We roepen alle landen op tot terughoudendheid en waarschuwen hen voor elke actie die als een provocatie gezien kan worden”, aldus Peskov.