© RR, Belga, Kathleen Michiels, Photo News, Joren De Weerdt , W&F

Met deze zestien tips in en rond Antwerpen maak je een succes van het lange paasweekend

Nog geen plannen voor het lange paasweekend? Deze zestien tips zijn om van te snoepen. Voor binnen én voor buiten, voor jong én voor oud. Of voor samen met het hele gezin!

Peter Briers

1. Musical Rapunzel, Antwerpen

Wat? Na het succes van Doornroosje en Assepoester blaast Music Hall nu ook Rapunzel nieuw leven in. De moderne versie drijft op humor en aanstekelijke meezingliedjes en verhaalt de lotgevallen van het meisje met de lange vlecht, die door een slechte tovenares in een hoge toren wordt opgesloten. Een toren zonder deuren, maar dat weerhoudt de knappe prins er niet van om haar te redden.

Wanneer? Vrijdag 14 en zaterdag 15/04, telkens om 14u. Tickets vanaf 22,90 euro.

Info: www.stadsschouwburg.be

© JAA

2. Pentamerone, Borgerhout

Wat? Theatervoorstelling van Laika en FroeFroe rond het levenswerk van de Italiaanse dichter en sprookjesverzamelaar Giambattista Basile. Hij tekende verhalen op in Kreta en Venetië en bracht die samen in De Pentamerone, ook gekend als ‘Het sprookje der sprookjes’. In vijf dagen worden vijftig sprookjes verteld terwijl de toehoorders zich te goed doen aan allerlei lekkers. De verzameling bleef lange tijd ongekend, maar geldt nu als een standaardwerk.

Wanneer? Vrijdag 14 en zaterdag 15/04, telkens om 19u. Tickets kosten 26 euro.

Info: www.deroma.be

© Kathleen Michiels

3. Double Bill Improvisatietheater, Antwerpen

Wat? Twee keer longform-impro voor de prijs van één. Swaajp Improtheater, een Antwerps improgezelschap met een voorliefde voor verhalen die je niet loslaten, speelt een director’s cut. Meeza Longform Impro staat voor een allegaartje van spelers uit verschillende improvisatiegroepen uit Vlaanderen.

Wanneer? Zaterdag 15/04 (20u) in Zaal Zirkus, Zirkstraat 36 in Antwerpen. Tickets kosten 5 euro.

Info: www.swaajp.be

© Lisa Van Damme; LVD

4. Marquee Club Edition 100, Antwerpen

Wat? De honderdste editie van Marquee Club Edition, een fuif die zichzelf omschrijft als ‘cooler dan een ijsje’. Dj’s Cat Gadget & Ronny Rotten zorgen voor een mix van new wave, indie, rock en elektronische muziek. Bier en softdrinks kosten 2 euro.

Wanneer? Zaterdag 15/04 (22u) in zaal Den Aalmoezenier, Antwerpen. Tickets kosten 5 euro.

Info: www.partyindustries.be

© DBA

5. We Shall overcome, Merksem

Wat? In het kader van de honderdjarige herdenking van WOI gingen Wim Opbrouck en Ron Reuman op zoek naar muziek uit het repertoire van de vredesbeweging. Traditional, gospel, folk, rock, chanson: het repertoire is divers. We Shall Overcome is een theaterconcert dat diep in de onderbuik van de geschiedenis tast: soms donker, woelig en hard, soms meeslepend, aanstekelijk en hoopvol.

Wanneer? Zaterdag 15/04 om 20.15u in Cultuurcentrum Merksem. Tickets kosten 18 euro.

Info: www.ccmerksem.be

© BELGA

6. Niels Destadsbader, Antwerpen

Wat? Niels Destadsbader vertelt en zingt. Het levert een avond vol grappige en ontroerende anekdotes op. “Niels Destadsbader klapt uit de biecht”, aldus zijn management. “Aan het publiek om de kerk in het midden te houden.”

Wanneer? Zaterdag 15/04 om 20.15u in Theater Elckerlyc. Tickets kosten 19,5 euro.

Info: www.elckerlyc.be

© Photo News

7. Dansworkshop met Fanny Heuten, Antwerpen

Wat? Fanny Heuten is een danseres die al een kwarteeuw gefascineerd is door de Afrikaanse dans, waarbij het steeds op zoek gaan naar een eigen lichaamstaal en kleur een groot deel uitmaakt van de choreografische composities in haar lessen en workshops.

Wanneer? Zaterdag 15/04 (van 13.30u tot 16.30u) in Het Oude Badhuis, Antwerpen. Deelnemen kost 45 euro.

Info: www.stagerumours.be

© rr

8. Optreden Jakobistan en Via Maris, Antwerpen

Wat? Jakobistan lanceert zijn allereerste EP ‘Het is nog nooit blijven regenen’ op verschillende magische locaties in de stad. Zaterdag deelt hij in AMI het podium met singer-songwriter Via Maris.

Wanneer? Zaterdag 15/04 (20u) in Podiumcafé AMI, Sint-Katelijnevest 59 in Antwerpen. De toegang is gratis.

Info: www.uitinvlaanderen.be

© RR

9. Paaseierenzoektocht, Havenhuis

Wat? Er huppelen paashazen in en rond het Havenhuis. Die strooien kwistig met eieren en mikken daarbij op kinderen van 3 tot 12. Wie kans wil maken op eieren, moet vooraf een doldwaas paasparcours met succes beëindigen.

Wanneer? Zaterdag 15/04 om 11, 14 en 16u op het Zaha Hadidplein. Inschrijven is verplicht en kan op het mailadres havenpaviljoen@portofantwerp.com.

Info: www.portofantwerp.com

© RR

10. Bloemenseance, Deurne

Wat? Robert Cash en Martine Debaeke ‘lezen’ bloemen die deelnemers aan deze workshop meebrengen. Hun informatie verschaft inzicht en helderheid in het leven van de toehoorder, en bepaalt deels ook zijn toekomst. Robert en Martine maken deelnemers ook wegwijs in het zelf lezen van bloemen.

Wanneer? Zaterdag 15/04 (16u) in La Campine, Cadixstraat 5 in Deurne. Deelnemen kost 15 euro.

Info: www.dekleinebron.be

© idh

11. Beiaardconcerten, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen

Wat? Het hele jaar door kan je op bepaalde tijdstippen de beiaardier van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal live aan het werk horen. Een beiaardconcert is makkelijk combineerbaar met een wandeling in het historische stadscentrum. De meest magische luisterlocatie is de Vlaeykensgang, waar volgens kenners de akoestiek de perfectie benadert.

Wanneer? Elke maandag, woensdag en vrijdag, telkens van 12 tot 13u.

Info: www.visitantwerpen.be

© Joren De Weerdt

12. Tulpenpluk, Berendrecht

Wat? Berendrecht richt tweejaarlijks een eigen bloemenweide in, goed voor liefst 160.000 tulpen. Bezoekers mogen zelf (gratis) een boeket van tien tulpen samenstellen en kunnen nadien deelnemen aan een oogstfeest en paasbrunch op de picknickweide, waar hangmatten, ligstoelen, eten, drinken en workshops het mooie weer maken. Voor de jongste deelnemers is er een kinderdorp met onder meer een strokasteel, een zandbak en een music wall. Verder zijn er ook een schattenzoektocht en een ‘Port of Antwerp’-spelkoffer.

Wanneer: Maandag 17 april, van 10 tot 18u.

Info:

© w&f

13. Expo ‘The Sky is the Limit’, Rockoxhuis

Wat? De tentoonstelling ‘The Sky is the Limit’ focust op landschappen in de Vlaamse schilderkunst in de 16de en 17de eeuw, met werken van o.a. Brueghel, Patinir en Massijs. In de 16de eeuw maakt de schilderkunst een revolutie door. Nieuwe genres, zoals het landschap, veroveren de kunstmarkt en belanden in de verzamelingen van rijkelui, edellieden en handelaars. Landschappen dienen als achtergrond voor Bijbelse of mythologische taferelen.

Wanneer? Nog tot 2 juli te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 10 tot 17u. De expo is uitzonderlijk open op paasmaandag (10-17u).

Info: www.rockoxhuis.be

© KBC Rockoxhuis

14. Evita, Antwerpen

Wat? Ann Van den Broeck en Hans Peter Janssens worden Eva en Juan Perón in deze gloednieuwe Vlaamse versie van ‘Evita’. Het publiek volgt het waargebeurde verhaal van de Argentijnse Eva Duarte die op haar vijftiende van een plattelandsdorpje naar Buenes Aires verhuist om het daar als actrice te maken. Op een benefietconcert leert ze de legerkolonel Juan Péron kennen.

Wanneer? Zondag 16/04 om 15u in de Stadsschouwburg. Tickets kosten 39 euro.

Info: www.stadsschouwburgantwerpen.be

© RR

15. Rommelmarkt, Antwerpen

Wat? Op paasmaandag slijten verkopers vintagespullen en kleding onder en rond de luifel van het Theaterplein. Het aanbod bestaat uit de betere antiek, vintage en curiosa, platen en materiaal voor fashionista’s.

Wanneer? Maandag 17/04 (van 9 tot 19u) op het Theaterplein, Antwerpen. De toegang is gratis.

Info: www.goegekregen.net

© Kioni Papadopoulos

16. Cats, Antwerpen

Wat? Deze musical speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de Jelliclekatten hun grote bal vieren. Eén van hen zal door Old Deuteronomy worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleven te beginnen. Grizabella, de glamourkat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar verdriet willen ze niets van haar weten.

Wanneer? Maandag 17/04 om 14.30 en 17.30u. Tickets vanaf 34,95 euro.

Info: www.catsantwerpen.be

© RR

Tips om te Doen!