© roger dreesen

Asielzoeker ontvreemdt kluis van koppel dat hem opving: “Het was wel even een shock”

Drie Afghanen zijn vrijdag een jaar cel veroordeeld. Ze hadden de kluis van een koppel gepikt. “Extra wrang omdat een van hen als asielzoeker door het koppel werd opgevangen”, zei de rechter.

SaRe

Lajbar A. (21) was na zijn vlucht uit Afghanistan bij een koppel in de Antwerpse binnenstad beland. Hij mocht, net als andere asielzoekers, gratis in hun huis verblijven. “We hielpen hen met school, administratie enzovoort”, vertelt een helft van het koppel.

Groot was dan ook hun ontgoocheling toen ze in oktober geconfronteerd werden met de diefstal van hun kluis. En dat bleek dat Lajbar A. de diefstal gepleegd had met de hulp van twee Afghaanse vrienden. “We wilden het eerst niet geloven. We hebben hem zelfs nog verdedigd ten aanzien van de politie. Uiteindelijk bleek hij heel de tijd meegespeeld te hebben.” Het koppel wil absoluut geen oordeel vellen over alle asielzoekers maar ze stopten wel met de opvang van asielzoekers “We moeten het niet dramatiseren maar we waren er wel even totaal niet goed van. Het was echt een shock.”

Dat onderstreepte de rechter ook in haar vonnis. “Dat beklaagde A. als asielzoeker werd opgevangen in het appartement van het koppel, maakt het feit extra wrang”, zei ze. De drie dieven kregen elk een jaar cel en een boete van zeshonderd euro. Ze moeten hun slachtoffers ook een vergoeding van 12.495 euro betalen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio