© WAS

“55-plussers nemen het heft in handen, en dat is goed nieuws”

Steeds meer 55-plussers beginnen een eigen bedrijf. En dat is goed nieuws. Eerder raakte ook al bekend dat, dankzij maatregelen van de regering, de werkloosheid onder die bevolkingsgroep eindelijk aan het dalen is. Het blijft nog altijd aartsmoeilijk voor mensen op leeftijd om een nieuwe baan te vinden, maar er is eindelijk hoop op beterschap. Opvallend aan het nieuws van vandaag is dat werkloze 50-plussers blijkbaar niet meer wachten op hulp van de overheid. Ze nemen zelf het heft in handen.

Kris Vanmarsenille

De tewerkstelling van mensen ouder dan 50 is in dit land een gigantisch probleem, veroorzaakt door een reeks verkeerde beslissingen in het verleden. Decennialang hebben onze regeringen mensen veel te vroeg met pensioen laten gaan of – erger nog – met brugpensioen gestuurd. Wie tot zijn 65ste werkte, was een uitzondering, een uitslover zelfs. Toen in de jaren tachtig de werkloosheid hoog opliep, leek vervroegd pensioen de oplossing. Dat veel mensen intussen bijna even lang van een pensioen genoten als werkten en die pensioenen dus onbetaalbaar dreigden te worden, leek iedereen te ontgaan. België hield deze verkeerde logica veel langer vol dan de andere Europese landen. Met alle gevolgen van dien.

Langzaamaan kwam dan toch het inzicht. Het brugpensioen bijvoorbeeld werd vervangen door het SWT (Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag). Oudere werknemers werden na een herstructurering niet met pensioen gestuurd, maar moesten ter beschikking blijven van de arbeidsmarkt. Een beetje een schijnheilige maatregel, want intussen werd er nauwelijks werk gemaakt van banen voor oudere werknemers. Ook dat is veranderd. De regering en de VDAB hebben inspanningen geleverd en die beginnen te lonen. Al blijft de bank- en verzekeringssector oudere werknemers riante vergoedingen aanbieden om thuis te blijven. En al blijven de vakbonden protesteren tegen de terbeschikkingstelling van oudere werknemers. Het ziet ernaar uit dat dit al gauw achterhoedegevechten zullen zijn.

Intussen is er immers een mentaliteitswijziging tot stand gekomen. Kmo’s beginnen oudere werknemers naar waarde te schatten én 50-plussers laten zich niet meer aan de kant schuiven. Dat blijkt uit de cijfers van vandaag. Mensen die jarenlang in dienst van een bedrijf of de overheid hebben gewerkt en na hun 50ste een eigen zaak durven te beginnen, verdienen een pluim. Uiteraard is niet iedereen daartoe in staat, maar deze ondernemers bewijzen wel dat er geen enkele reden is om oudere werknemers minderwaardig te vinden en op non-actief te plaatsen. In die zin doen de vijftigplussers met een eigen bedrijf de zaak meer goed dan ingewikkelde premiestelsels en nog ingewikkelder belastingvoordelen voor bedrijven.

Vastgoed

Jobs in de regio