© AP

© AFP

© EPA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verdachte opgepakt na aanslag Dortmund: “Link met IS”

In het onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van het Duitse Borussia Dortmund zijn twee verdachten “uit het islamistische milieu” opgedoken. Het gaat om een 25-jarige Irakees en een 28-jarige Duitser, allebei met banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). Na twee huiszoekingen werd een van hen - het is nog niet duidelijk om wie het precies gaat - opgepakt. “We bekijken of we een aanhoudingsbevel tegen hem gaan uitvaardigen”, zei Frauke Köhler, woordvoerster van het federaal parket tijdens een persconferentie.

mtm

Na de aanslag op de spelersbus dinsdagavond rond 19.15 uur, waarbij twee gewonden vielen, vonden de speurders twee brieven die de aanslag opeisten. De ene brief wijst op een islamistische achtergrond, een andere wijst op een antifascistische invalshoek.

Hoewel alle pistes worden onderzocht, gaat het parket uit van een islamistisch motief. “We kunnen ervan uitgaan dat we te maken hebben met een terroristische achtergrond”, zegt parketwoordvoerster Frauke Köhler. “Het exacte motief achter de aanslag blijft evenwel nog onduidelijk.”

“Dodenlijst IS”

De eerste, met computer gegenereerde brief werd in drievoud gevonden in de omgeving van de aanslag. De tekst begint met de woorden “In naam van Allah” en er wordt onder meer verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De brief vermeldt verder ook dat de Duitse gevechtsvliegtuigen betrokken zijn bij de moord op moslims in het kalifaat van Islamitische Staat. Volgens de brief zouden nu ook sporters en andere prominenten in “Duitsland en andere kruisvaarderslanden” op een “dodenlijst van IS” staan.

© BELGAIMAGE

Tweede brief

De andere brief werd dinsdagavond laat op het internet verspreid en zou afkomstig zijn uit het antifascistische milieu. Volgens DPA wordt erin gezegd dat de bus met zelfgemaakte explosieven werd aangevallen als “symbool voor het beleid van BVB”, dat zich niet voldoende uitspreekt tegen racisten, nazi’s en rechtse populisten. In de brief wordt ook vermeld dat de Dortmund-spelers in geen geval “het doelwit van deze symbolische daad” waren. “Na een eerste evaluatie hebben we sterke twijfels aan de echtheid van deze brief”, zegt parketwoordvoerster Frauke Köhler.

In het kader van het onderzoek kwam de politie al twee verdachten op het spoor. Het gaat volgens Duitse media om een 25-jarige Irakees uit Wuppertal en een 28-jarige Duitser uit Fröndenberg. Bij de twee mannen, die allebei gelinkt worden aan terreurorganisatie ISIS, werd al een huiszoeking uitgevoerd. Een van hen werd erna vrijgelaten: op dit moment is nog niet duidelijk welke verdachte wel opgepakt werd. Het Duitse gerecht bekijkt ook nog of er een aanhoudingsbevel tegen de verdachte uitgevaardigd zal worden. Verdere informatie wil het parket nog niet meedelen.

Metalen pinnen in explosieven

Köhler zei ook dat de explosieven die werden gebruikt bij de drie ontploffingen, metalen pinnen bevatten en mogelijk dodelijk waren. Een van die pinnen doorboorde bijvoorbeeld een hoofdsteun in de spelersbus. Als daar iemand had gezeten, was de scherf fataal geweest. “We kunnen onszelf gelukkig prijzen dat niets ernstiger is gebeurd”, zei de parketwoordvoerster.

De speurders proberen overigens nog te achterhalen welk materiaal werd gebruikt voor de explosieven en hoe die precies tot ontploffing werden gebracht. De bommen hadden volgens Köhler een ontploffingsradius van 100 meter.

© AFP

“We wijken niet voor terreur”

Hans-Joachim Watzke, de voorzitter van Borussia Dortmund, heeft woensdag laten optekenen dat de Duitse club niet zal wijken voor terreur. Watzke woonde woensdagvoormiddag de training van Borussia bij. “De BVB-familie was altijd al heel sterk wanneer er met moeilijke situaties omgegaan moest worden”, klinkt het op de clubwebsite. “Dit is misschien wel de moeilijkste situatie van de voorbije decennia. Ik ben er echter van overtuigd dat we ons sterker dan ooit zullen tonen”.

Dortmund is flink geschrokken door de gebeurtenissen van dinsdagavond, maar moet woensdag wel aan de bak in de heenmatch van de kwartfinales van het kampioenenbal (om 18.45 uur). “We spelen niet alleen voor onszelf, we spelen voor iedereen. We willen tonen dat terreur en haat ons doen en laten niet kan bepalen. En we spelen uiteraard voor Marc Bartra, die zijn team wil zien winnen”, aldus Watzke, die alle BVB-supporters oproept om het team 90 minuten lang te steunen. “Ik heb in de kleedkamer aan de spelers al gevraagd om te tonen dat we niet wijken voor terreur.”

Ondertussen is er op de plek van de aanslag woensdagochtend nog steeds massale aanwezigheid van zwaarbewapende agenten met kogelwerende vesten. Alle straten zijn er afgesloten met dwars staande politievoertuigen.

© Photo News

Extra veiligheidsmaatregelen voor Bayern-Real

De politie van München gaat de veiligheidsmaatregelen rond het Champions League-duel van woensdag tussen Bayern München en Real Madrid nogmaals onder de loep nemen.

Een woordvoerder van de politie in München bevestigde dat de betrokkenen in de loop van woensdagochtend bij elkaar komen om de gevolgen van de aanval te bespreken. Ook is er al contact geweest met de politie in Dortmund. “Vooralsnog is er geen enkele aanwijzing dat er gevaar dreigt”, aldus de woordvoerder.

Na het incident in Dortmund had de politie van München al besloten het hotel waar de selectie van Real Madrid verblijft extra in de gaten te blijven houden. Dat gebeurde eerder op de avond ook al omdat zich nogal wat fans bij het hotel hadden gemeld.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio