Impuls voor verkoop kasteel Sterckshof: tot 2 miljoen euro subsidie

De verkoop van het kasteel Sterckshof, dat al drie jaar te koop staat, krijgt een nieuwe impuls. Dit dankzij een restauratiedossier dat is goedgekeurd. In Het Laatste Nieuws bevestigt Geert Bourgois dat de Vlaamse regering 2 miljoen euro opzij zet voor renovatie van het historische gebouw.

wowi

De provincie Antwerpen is al bijna een eeuw eigenaar van het pand, enkele jaren geleden vond het Zilvermuseum er onderdak. Maar nu staat het pand al enkele jaren te koop. In februari verlaagde de provincie de vraagprijs nog van 5 miljoen euro naar 4,25 miljoen.

“Het is niet onlogisch dat een gebouw van die schaal pas na enkele jaren verkocht wordt”, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Luk Lemmens van N-VA in Het Laatste Nieuws. Het gebouw staat sinds 1994 op de lijst van beschermde gebouwen en kwam dus in aanmerking voor subsidies voor renovatie. Die subsidie is nu toegekend en moet naast de eerder aangekondigde prijsverlaging potentiële kopers doen toehappen.

“De premie bedraagt 2.041.246,98 euro, en dient om de buitenkant van het kasteel te restaureren.”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). De gevels, daken en afwatering kunnen worden aangepakt, net zoals het buitenschrijnwerk. Daarbovenop komt een nieuwe bliksemafleidingsinstallatie.”

Belangrijke noot is dat private kopers minder subsidies krijgen dan aanvankelijk bedoeld. “Als een private koper gebruikt maakt van de premie krijgt Vlaanderen ongeveer 700.000 euro terug. Want overheden krijgen meer Vlaamse erfgoedsubsidies dan private eigenaars. Moest voor eender welke reden noch de provincie, noch een koper gebruikmaken van de premie, zal Vlaanderen het geld elders besteden.” legt gedeputeerde Lemmens nog uit.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio