© LDN

Wijkgezondheidscentrum ‘Wel en Wee’ bestaat tien jaar

Het Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee in Mechelen bestaat tien jaar. Van tweehonderd patiënten evolueerde het naar meer dan tweeduizend vandaag. “We zijn er voor iedereen. Maar vooral kansarmen die geen dokter kunnen betalen, helpen we verder”, zegt zorgcoördinator Christa De Witte van het wijkgezondheidscentrum.

Leo De Nijn

Al tien jaar is het wijkgezondheidscentrum Wel en Wee aan de Wollemarkt (naast de Newton) actief in de eerstelijnsgezondheidszorg. In een groepspraktijk, die open staat voor inwoners van Mechelen, maken vier onthaalmedewerkers en twee vrijwilligers patiënten wegwijs in het kluwen van zorg en administratie. Vijf artsen, twee verpleegsters, drie kinesisten, een maatschappelijk werkster, een diëtiste en een psychologe werken nauw samen met organisaties zoals De Keeting en De Lage Drempel, maar ook met het Sociaal Huis Mechelen.

“Om de toegankelijkheid van de medische zorgen te bevorderen werkt het centrum met het forfaitaire betalingssysteem. Dat betekent dat patiënten die bij ons staan ingeschreven, niet moeten betalen voor raadplegingen bij de huisarts, kinesist en verpleegkundige. Hiervoor ontvangt het centrum per ingeschreven patiënt een vast bedrag van zijn of haar ziekenfonds. Eigenlijk is het een solidariteitssysteem. Zestig procent van onze patiënten behoren tot de groep kansarmen en dat neemt ieder jaar nog toe. Dat is ook de reden dat we een maatschappelijk werker in dienst genomen hebben”, vertelt Christa De Witte.

Vrijdag 21 april viert Wel en Wee zijn tienjarig bestaan met een conferentie in het Diocesaan Pastoraal Centrum in de Frederik de Merodestraat. Sprekers komen hun verhaal doen rond migratie, patiëntenrechten en bewegen en gezond leven. In de namiddag worden workshops georganiseerd en een receptie waarop alle patiënten en zorgverstrekkers zijn uitgenodigd.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio