© Photo News

Open Vld: “De geloofwaardigheid van Homans is aangetast”

Meerderheidspartij Open Vld heeft kritiek op de manier waarop Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans het dossier van de Fatih-moskee in Beringen heeft aangepakt. “Het is duidelijk dat haar communicatie mank loopt. Haar geloofwaardigheid is aangetast”. Dat zei Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht voor aanvang van een extra vergadering in het Vlaams Parlement. Ook coalitiepartner CD&V heeft vragen bij het optreden van de N-VA-minister. Homans zelf zegt dat ze recht in haar schoenen staat.

johe

Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartners Open Vld en CD&V eisen tekst en uitleg van minister Homans. “Wij vinden ook dat er geen polarisatie mag zijn binnen de Turkse gemeenschap. Maar die polarisatie moet je op een doordachte en niet op een polariserende manier aanpakken. De vraag is of de minister dit zorgvuldig en efficiënt heeft aangepakt. Waarom is er geen dialoog geweest, is het lokale bestuur niet geïnformeerd,...”, aldus CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht gaat nog een stapje verder en verwijt de minister “manke communicatie” en zegt dat “haar geloofwaardigheid is aangetast”.

Homans zelf wilde voor aanvang van de vergadering enkel kwijt dat ze recht in haar schoenen staat. “Ik heb alle argumenten bij om verantwoorden waarop ik de minister heb opgestart en zal ermee doorgaan”, klonk het.

“Laat Bourgeois overnemen”

Intussen pleit Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke ervoor dat minister-president Geert Bourgeois de bevoegdheid voor de erkenning van moskeeën overneemt van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). Volgens Vandenbroucke heeft Bourgeois in het verleden als minister van Bestuurszaken op een heel andere manier gereageerd in een gelijkaardig dossier. “Bourgeois deed in 2013 exact het tegengestelde van wat Homans nu doet: de lokale autoriteiten inlichten, de zaak grondig onderzoeken en de sereniteit bewaken door de publiciteit te mijden”, aldus Vandenbroucke.