© Stijn Van de Sande

Ooievaar bouwt nest op begraafplaats

Opmerkelijk zicht op het kerkhof van Muizen (Mechelen). Een ooievaar bouwt er een nest op een kruisbeeld. “Mooi hoe leven en dood zo dicht bij elkaar kunnen liggen”, klinkt het op sociale media.

De ooievaar begon eind maart aan het nest, dat nu bijna af lijkt. “Ik woon al meer dan vijftig jaar aan het kerkhof en dit heb ik nog nooit meegemaakt”, klinkt het bij een buurtbewoner. “Velen komen foto’s nemen, het is bijna een attractie. Het is dan ook erg knap hoe ze zoiets bouwen. Het lijken wel ingenieurs.”

Bij de stad is men op de hoogte. “We kunnen het nest niet zomaar verwijderen, daar bestaan strenge regels voor omdat ooievaars beschermd zijn”, zegt schepen Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor begraafplaatsen. “Planckendael kon ons niet verder helpen, maar een van de komende dagen komt een specialist van Natuurpunt kijken. We moeten onderzoeken of het kruisbeeld wel sterk genoeg is om het nest te dragen.”

Ooievaars zijn nesttrouwe vogels. Dat houdt in dat ze jaar na jaar naar hetzelfde nest terugkeren. Ook wanneer het nest afgebroken zou worden, is de kans re­ëel dat het dier volgend jaar naar dezelfde plek terugkeert.

© Stijn Van de Sande

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio