"Vlees van zieke paarden mogelijk ook in België beland"

Archiefbeeld Foto: AP

"Vlees van zieke paarden mogelijk ook in België beland"

Print

In Spanje is deze week een Nederlandse vleeshandelaar opgepakt vanwege een nieuw paardenvleesschandaal. Een bende onder leiding van de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. zou zieke en gestolen paarden geslacht hebben voor consumptie. Het vlees is mogelijk in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk in de voedselketen terechtgekomen, aldus de Spaanse krant El Pais. In totaal werden 25 verdachten gearresteerd.

Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Paarden haalde hij uit Argentinië en het vlees werd verkocht in Frankrijk. De fraude zou hem 2,6 miljoen euro hebben opgeleverd.

Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met een ander groot Europees paardenvleesschandaal. In verschillende Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

Het Federaal Voedselagentschap FAVV is op de hoogte van het onderzoek door Interpol, maar heeft nog geen bevestiging dat er ook besmet vlees in België zou zijn terechtgekomen.

Nu in het nieuws