Veel volk voor nieuwe beiaard in Puurse ‘kathedraal’

Print

Video: Joren De Weerdt

Mechelen / Puurs -

Met de zegen van de weer- en wellicht ook andere goden heeft de Puurse kerk - de kathedraal van Klein-Brabant - zaterdagochtend na 340 jaar eindelijk een beiaard gekregen: een historische dag.

Heel wat Puursenaars drumden samen op het Dorpshart waar onder klaroengeschal en de luide stem van de heraut de Puurse klok en de Duvelklok, de twee grootsten uit de beiaard, verzusterden. Vandaar ging het in stoet naar het Kerkplein waar de 50 klokken opgesteld werden. Peters en meters mochten bij hun respectieve klok poseren, waarna de priester ze een voor een wijdde. Onder hen ook de Mechelse burgemeester Bart Somers.

“We konden hier niet afwezig blijven als beiaardhoofdstad van de wereld. Mechelen heeft vier beiaards, wanneer een buurgemeente daar ook voor kiest, vonden we dat we hen moesten bijstaan met het schenken van een klok.” Die kreeg de inscriptie ‘Mechelen, een hart voor beiaard’ mee.

De Puurse burgemeester Koen Van den Heuvel sprak van een historische dag in een historisch jaar omdat Puurs 725 jaar geleden de dorpskeure kreeg en vanaf dan eigenlijk onafhankelijk werd.

Na het nemen van de nodige ‘klokfies’ zag het enthousiaste publiek nadien hoe de 50 klokken naar boven werden getakeld. In totaal hangt er nu 4 ton aan beiaardklokken in de klokkentoren die 340 jaar lang leeg was, sinds de kerk in 1680 werd afgewerkt. Het eerste concert komt er op 20 mei met de beiaardnocturne.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio