© BELGA

Loodsen ACOD verwerpen akkoord Weyts en plannen nieuwe acties

De zeeloodsen aangesloten bij de socialistische vakbond ACOD hebben deze middag met “zeer grote meerderheid” het akkoord verworpen dat de liberale vakbond VSOA met minister Ben Weyts sloot. Vanaf nu kondigen ze “korte, harde repititieve acties” aan. Verwacht wordt dat nog deze nacht de scheepvaart opnieuw zwaar getroffen zal worden.

In ruil voor een gefaseerde gelijkschakeling van hun premies met deze van de kust- en kanaalloodsen plus een aantal aanwervingen, beslisten de VSOA-zeeloodsen dinsdag de acties te stoppen. Dat gebeurde overigens met zeer nipte meerderheid.

Vrijdagmiddag kwamen ook de ACOD-zeeloodsen bij elkaar. Volgens afgevaardigde Michel Defer het akkoord als ‘totaal onvoldoende verworpen’. De verantwoordelijkheid ligt volgens secretaris Eddy Hendryckx volledig bij minister Ben Weyts (N-VA). Die weigerde tot dusver met de ACOD te praten omdat deze vakbond vorig jaar weigerde het “akkoord van het Schoon Verdiep” te tekenen. Volgens Hendryckx heeft zijn vakbond de weigering om te praten via de media moeten vernemen.

Beslist werd om “geen uitputtingsslag” te beginnen zoals vorige week. Vanaf nu zullen dus zeer regelmatig, harde verstoringsacties volgen. Hoewel Hendryckx niet in zijn kaarten laat kijken, ziet het er naar dat er opnieuw zware verstoringen zullen volgen. “Dat zal voortduren tot het sectorcomité”. Dat heeft wellicht plaats in mei.

PVB

MEER OVER Haven Antwerpen