© Nick Hannes

Extra betalen voor bellen en surfen in het buitenland definitief afgeschaft: dit zal u besparen

Het Europees Parlement heeft donderdag een wet gestemd waarbij extra kosten voor bellen en surfen in het buitenland afgeschaft worden. Vanaf juni 2017 kunt u in heel Europa dus eindelijk bellen en surfen voor de prijs van een binnenlands telefoontje.

vtvn, fivr

Uiterlijk op 15 juni 2017 worden de roamingtarieven definitief afgeschaft. Vanaf dan betaalt u aan uw telecombedrijf als u vanuit een ander EU-land belt, sms’t of downloadt hetzelfde tarief als wanneer u dat vanuit België doet.

Het Europese Parlement had op 31 januari al de hervorming van de groothandelsmarkt voor roaming goedgekeurd. Er was enkel nog een formeel fiat voor de effectieve wet nodig van het parlement en de lidstaten, wat dus donderdag gebeurde. Dat was het laatste stukje van de puzzel die nodig was voor de afschaffing van de roamingtarieven.

De groothandelstarieven voor data - heel erg omstreden, gezien het exponentiële gebruik van mobiele data - zullen worden begrensd op 7,7 euro per gigabyte, tegenover de 8,5 euro nu. Vanaf juni 2017 gaan deze telkens naar beneden tot 2,5 euro per gigabyte in 2022. De maximumgrens voor gesprekken zal dalen van 5 eurocent per minuut naar 3,2 eurocent per minuut, terwijl die voor het versturen van sms’jes zal halveren van 2 naar 1 eurocent.

Limiet en achterpoortje

Als roaming gratis is, betekent dit dan ook dat een Belg straks een gsm-abonnement kan nemen bij een Franse of Italiaanse operator, als die een goedkoper tarief aanbiedt? Toch niet, want er komt een zogenoemde fair use-regeling.

Die zal beperkingen opleggen aan hoe veel of hoe vaak u uit het buitenland zonder roamingkosten kunt bellen, sms’en of downloaden. Gaat u over die limiet, dan betaalt u toch bij. Maar dat extra bedrag zou veel lager moeten zijn dan de huidige roamingtarieven.

Er is ook nog in een achterpoortje voorzien: telecombedrijven die kunnen bewijzen dat deze maatregelen hen zouden verplichten om de binnenlandse tarieven op te trekken, kunnen aan de nationale regulator toestemming vragen om een ‘minimale’ meerprijs te behouden.

Eindelijk

“Dit is een grote overwinning voor de Europese consument”, zegt het Finse Europarlementslid Miapetra Kumpula-Natri in een persbericht. Het Europees Parlement keurde eerder al een eengemaakte markt voor elektronische communicatie goed. Die tekst omvatte twee mijlpalen: de afschaffing van roamingtarieven en de invoering van netneutraliteit, het principe dat het internet voor iedereen gelijk moet zijn.

Over beide principes werd jarenlang gekibbeld, zodat dit als een trofee voor de kast van de Europese Commissie en zijn vicepresident voor Digitale Eengemaakte Markt, Andrus Ansip, kan gelden. Maar wel een geblutste. In april 2014 stemde hetzelfde parlement namelijk al voor een afschaffing van roaming tegen eind 2015 en voor een veel sterker geformuleerde netneutraliteit. Na onderhandelingen met de Europese Raad en de Commissie kwam er een afgezwakte compromistekst uit de bus. Vooral de toegevingen op het vlak van netneutraliteit krijgen een golf van kritiek.

Ook Hilde Vautmans is blij met deze beslissing. “De eerste stappen zijn nu gezet voor roaming tegen thuistarief. Voor onze liberale fractie was de afschaffing van roamingkosten een echte prioriteit. Want roamingkosten waren tot dusver een echt obstakel voor het vrije verkeer. Roamingkosten horen niet thuis in ons Europa zonder grenzen! Tegen de zomervakantie hoeven we dus niet langer onze GSM uit te schakelen aan de grens en kunnen we goedkoper en gemakkelijker vanuit het buitenland werken”.

“Ik ben erg blij dat we opnieuw iets tastbaar hebben kunnen realiseren voor de Europese burger. Het zal de huidige grote problemen en uitdagingen uiteraard niet verhelpen maar het is opnieuw een verwezenlijking waar we lang voor onderhandeld hebben en als EU trots op kunnen zijn. Elke burger zal hiervan de voordelen van ondervinden” aldus Hilde Vautmans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER