© Joren De Weerdt

Ruim duizend Mechelaars overleven met leefloon

Meer dan duizend mensen in Mechelen moeten zien rond te komen met een leefloon. "Dat waren er nog nooit zoveel", klinkt het bij oppositiepartij sp.a. Voorzitter Koen Anciaux (Open Vld) van het Sociaal Huis wijt dat onder meer aan de asielcrisis en schoolverlaters die geen job vinden.

Sven Van Haezendonck

Eind 2016 kregen 1013 inwoners van Mechelen een leefloon. "Nooit eerder werden er in onze stad zoveel rechthebbenden geregistreerd", klinkt het bij OCMW-raadsleden Indrani Muyldermans en Sophie Bollen van sp.a. Vorig jaar werden ook 999 dossiers voor afsluiting van water of energie voorgelegd aan de Lokale Adviescommissie. Voor de socialisten een bewijs dat steeds meer Mechelaars met armoede worstelen.

De voorzitter van het Sociaal Huis Mechelen ziet verschillende verklaringen. "Onder meer de asielcrisis speelt mee en een maatregel van de regering Di Rupo waardoor schoolverlaters maximum een jaar stempelgeld krijgen. Daardoor komen ze nadien bij ons terecht", legt Anciaux uit.

Al merkt hij ook op dat mensen minder lang beroep doen op steun: gemiddeld tien maanden nog in plaats van anderhalf jaar vroeger. "Zo'n 150 mensen met een leefloon zijn ook aan de slag als leerwerknemers", zegt Koen Anciaux nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio