© VTM

Bestuurder van bestelwagen die met 14 illegalen crashte op Brusselse ring is minderjarig

Bij een zwaar ongeval op de Brusselse binnenring ter hoogte van Koningslo (Vilvoorde) zijn dinsdagochtend vijf mensen, waaronder twee kinderen, levensgevaarlijk gewond geraakt. In de bestelwagen die in de afgrond belandde, zaten vijftien inzittenden. De bestuurder is opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Hij blijkt minderjarig te zijn. De jongeman had op het moment van de crash geen identiteitsdocumenten bij zich, maar hij zal in de loop van de namiddag nog voor de jeugdrechter moeten verschijnen.

mige

Het ongeval gebeurde omstreeks 3.20 uur toen de bestuurder van een bestelwagen met Duitse nummerplaten, die achtervolgd werd door de federale wegpolitie, de controle over het stuur verloor. Het witte busje ging door de vangrail en belandde meters later in een bosje naast de ring.

De bestelwagen was kort voordien opgemerkt op de ring ter hoogte van Nijvel terwijl de bestuurder aan het spookrijden was. Toen de bestuurder de politie zag, maakte hij rechtsomkeer en vluchtte weg richting Brussel. De politie zette de achtervolging in. Vlakbij het viaduct zou de bestelwagen de politiewagen proberen rammen hebben, waardoor de bestuurder de controle over het stuur verloor. Het busje ging door de vangrail en tuimelde meters naar beneden.

Vijftien inzittenden

Tot hun grote verbazing stelden de agenten vast dat er maar liefst vijftien inzittenden in het voertuig zaten, wat veel te veel was voor zo een kleine bestelwagen.

Vijf inzittenden raakten uiteindelijk levensgevaarlijk gewond, de anderen liepen ook verwondingen op maar zijn er minder erg aan toe zijn. Bij de levensgevaarlijk gewonden zijn ook twee jonge kinderen. Zij vechten nog altijd voor hun leven. Wellicht gaat het om vluchtelingen.

Illegaal

“De inzittenden hadden geen papieren bij en spreken geen Nederlands, Frans of Engels”, zegt Philip Beke van de wegpolitie.

Dat bevestigde het parket op een persconferentie. Alle inzittenden achterin het voertuig waren illegaal in het land. Ze worden geïdentificeerd en de dienst Vreemdelingenzaken werd op de hoogte gebracht.

“Ook de bestuurder had geen identiteitsbewijs bij zich”, klinkt het. De man werd opgepakt en voor ondervraging meegenomen. Hij wordt verdacht van mensensmokkel. Het parket is een onderzoek gestart en zal de man in de loop van de dag verhoren.