© Reuters, AFP, Reuters

Metrostation Sint-Petersburg opnieuw dicht na bommelding

De terreur­aanslag met ­spijkerbommen heeft in de drukke metro van het Russische Sint-Petersburg minstens 14 doden en een veertigtal gewonden geëist, allemaal mensen op weg naar hun werk of familie. De vermoedelijke dader is een 22-jarige man uit Kirgizië met de Russische nationaliteit.

Werner Rommers

In de Russische stad Sint-Petersburg ontplofte gisteren om 14.30 uur plaatselijke tijd een geïmproviseerde spijkerbom in een wagon op de metrolijn tussen de stations Sennaya Ploshchad en Tekhnologichesky Institut, in het centrum van de stad. Dat eerste station werd vanochtend opnieuw afgesloten na een anonieme bommelding.

Een tweede, nog krachtigere bom, werd gisteren kort na de explosie onschadelijk gemaakt in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand). Dat station ligt ook in het centrum van Sint-Petersburg.

Dader

De Kirgizische veiligheidsdiensten verdenken Akbarzhon Jalilov, een 23-jarige man uit Osh, de tweede grootste stad in het Centraal-Aziatische land. Jalilov is ook een Russische staatsburger. De man zou radicaalislamitische sympathieën gehad hebben. De informatie over de identiteit van de verdachte werd echter nog niet bevestigd door de Russische autoriteiten.

De dader zou alleen gehandeld hebben. Hij zou de bom bij zich gehad hebben in een rugzak, maar er zijn tegenstrijdige berichten of het om een zelfmoordaanslag ging. De tweede bom in Plosjtsjad Wosstanija zou het werk geweest zijn van dezelfde dader. De aanslag werd voorlopig nog niet opgeëist.

© rr

Moedige metrochauffeur

Om 14.30 uur ontplofte een bom in een metrostel tussen de drukke stations Sennaya Ploschad en Tekhnologichesky Institut, in het centrum van Sint-Petersburg. “Ineens hoorden we een oorverdovende knal, ons metrostel begon hevig te schudden”, zei metropassagier Polina aan de Russische zender RT. “Kort daarna arriveerden we in het metrostation Tekhnologichesky Institut. Iedereen stapte angstig uit. Pas toen zagen we dat een van de achterste metrowagons was opgeblazen. Passagiers kropen hevig bloedend en zwartgeblakerd uit het wrak. Bij sommigen waren armen of benen afgerukt. Vreselijk om te zien.”

© EPA

Veertien mensen werden dodelijk verwond door het rondvliegende metaal van de spijkerbom. Veertig anderen – onder wie ook enkele kinderen – raakten gewond. Zeker vier mensen verkeren nog in kritieke toestand. Dertien mensen konden het ziekenhuis dinsdag verlaten.

Het Russische nationaal antiterreurcomité (NAK) feliciteerde uitdrukkelijk de chauffeur van de getroffen metro. Ondanks de krachtige explosie reed hij door tot aan de volgende halte, “waardoor gewonden sneller geëvacueerd konden worden.”

Tweede bom

Sint-Petersburg had nog veel erger getroffen kunnen zijn. Op het perron van een metrostation aan de andere kant van de stad ontdekten de veiligheidsdiensten een niet-ontplofte maar nog veel krachtigere splinterbom. Die was volgens Interfax verborgen in een brandblusapparaat.

Daarop werd beslist het hele metronetwerk van Sint-Petersburg – een van de drukste ter wereld – volledig stil te leggen. Het zou pas weer opengaan nadat explosievenspeurhonden het volledige net hadden gecontroleerd.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat de bloedige aanslag plaatsvond op de dag dat de Russische president Vladimir Poetin Sint-Petersburg bezocht. Hij woonde ’s ochtends verschillende vergaderingen bij, waarna hij ’s middags de buitenwijken van de stad opzocht voor een ontmoeting met de Wit-Russische president Loekasjenko.

© REUTERS

IS hoofdverdachte

Veiligheidsspecialisten zien twee mogelijke verantwoordelijken voor de aanslag: de islamistische terreurorganisatie IS of Tsjetsjeense rebellenorganisaties.

IS ligt echter het meest voor de hand. De terreurorganisatie – die delen van Syrië en Irak in handen heeft – dreigt al maanden met zware aanslagen in Rusland uit wraak voor de rol van het Russische leger in Syrië, waar de Russische luchtmacht genadeloos alles bombardeert wat niet de steun geniet van de Syrische president Bashar al-Assad, een ‘vriend’ van president Poetin. Na de aanslag in Londen, verschenen op sociale media al berichten van IS dat Rusland het volgende doelwit zou zijn, geïllustreerd met foto’s van een geëxecuteerde Russische president.

© REUTERS

© REUTERS