Nieuw briefje van 50 euro wordt dinsdag in ons land ingevoerd

De Europese Centrale Bank (ECB) brengt vanaf dinsdag 4 april een nieuw biljet van 50 euro in omloop. Het bevat meer veiligheidskenmerken dan het huidige, wat valsemunters moet ontmoedigen. Briefjes van 50 euro blijven de meest gebruikte biljetten in ons land.

tg

“De invoering van het nieuwe biljet vormt de meest recente stap in het nóg veiliger maken van de eurobankbiljetten. Na de biljetten van 5 euro, 10 euro en 20 euro is het biljet van 50 euro de vierde coupure in de tweede serie eurobankbiljetten, die bekend staat als de Europa-serie”, klinkt het bij de Nationale Bank van België.

Hoeveel 50 euro biljetten zijn er in omloop?

Het 50 euro-biljet blijft het meest gebruikte eurobankbiljet, en is goed voor 45% van alle bankbiljetten. Er zijn er momenteel 8 miljard in omloop of meer dan alle 5-, 10- en 20 eurobiljetten samen.

Wat is er nieuw aan het briefje van 50 euro?

Het nieuwe bankbiljet bevat een portretraampje, een nieuw en innovatief kenmerk dat voor het eerst is gebruikt bij het 20 eurobiljet van de Europa-serie. Wanneer het bankbiljet tegen het licht wordt gehouden, toont een doorzichtig raampje boven in het hologram een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is.

Hetzelfde portret is ook te zien in het watermerk. De voorzijde van het bankbiljet draagt een “smaragdgroen cijfer”, een glanzend cijfer dat bij kanteling van kleur verandert (van smaragdgroen naar diepblauw) en dat een lichteffect toont dat op en neer beweegt. Deze echtheidskenmerken maken het gemakkelijk het nieuwe 50-eurobiljet te controleren op echtheid, met behulp van de “voel, kijk en kantel”-methode.

Hoe lang blijven de ‘oude’ biljetten geldig?

De datum waarop de eerste serie eurobankbiljetten ophoudt wettig betaalmiddel te zijn, zal ruim van tevoren worden bekendgemaakt. De biljetten van 50 euro zullen geleidelijk aan uit omloop worden genomen.

Worden ook de andere coupures aangepast?

Ja, later zullen ook nog de briefjes van 100 en 200 euro worden aangepast, het biljet van 500 euro wordt afgeschaft.

Wat gebeurt er met het geld dat uit omloop wordt genomen?

Munten en bankbiljetten gaan niet eeuwig mee. Ze kunnen beschadigd raken, verslijten en kunnen zoekraken. Of ze kunnen vernieuwd worden, zoals de 50 euro nu. Ze worden naar de nationale centrale banken van elk EU-land teruggestuurd door organisaties die veel met contant geld in aanraking komen, zoals banken. De hoeveelheden en de coupures van deze biljetten worden aan de Europese Centrale Bank doorgegeven, die ervoor zorgt dat de nodige biljetten ter vervanging worden gedrukt. Uit omloop genomen munten of biljetten worden vernietigd.

Hoe lang gaat geld gemiddeld mee?

Munten gaan veel langer mee dan biljetten. Munten gaan meestal enkele tientallen jaren mee. Bankbiljetten verslijten veel sneller omdat ze van zachtere materialen gemaakt zijn. Meestal gaat een bankbiljet maar anderhalf tot twee jaar mee.

Beschadigde en versleten bankbiljetten worden naar de nationale centrale banken van elk EU-land teruggestuurd door organisaties die veel met contant geld in aanraking komen, zoals banken. De hoeveelheden en de coupures van deze biljetten worden aan de Europese Centrale Bank doorgegeven, die ervoor zorgt dat de nodige biljetten ter vervanging worden gedrukt. Munten gaan veel langer mee, meestal enkele tientallen jaren.

Hoe wordt de geldomloop gecontroleerd?

Elk biljet keert gemiddeld 1 tot 3 keer per jaar terug naar de loketten van de Nationale Bank. Per jaar verwerken die dus ongeveer 900 miljoen biljetten. Die worden iedere keer elektronisch gecontroleerd en, naar gelang van hun toestand, vernietigd of opnieuw in omloop gebracht.

Wat gebeurt er met valse biljetten?

Valse biljetten worden opgespoord, geanalyseerd, geïnventariseerd en overgemaakt aan de politie.

Hoe kan ik weten waar een eurobiljet gedrukt is?

Er staat altijd een lange code op een eurobiljet. Voorbeeld: X 31686459797 De eerste letter, in dit geval X, staat voor de landcode. Aan de hand van de landcode kan u vinden waar een biljet geproduceerd is. Voor Belgische is die code Z.

Worden geldsorteermachines en detectieapparaten onbruikbaar door de nieuwe biljetten?

Fabrikanten en leveranciers van bankbiljettenapparatuur kregen ruim op tijd ondersteuning van het Eurosysteem bij het aanpassen van hun telmachines en detectie-apparatuur. Oudere apparaten moeten mogelijk vervangen worden. “Wij adviseren, voordat u een nieuw apparaat aanschaft, bij de fabrikant te verifiëren of het kan worden aangepast om de nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie te kunnen verwerken of op echtheid te controleren”, zegt de Nationale Bank van België.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio