© Photo News

© leo de Nijn

© Leo De Nijn

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Roze zak voor plastic volgend jaar overal in Vlaanderen

Vlaanderen heeft vorig jaar 14.675 ton gemengde plastics ingezameld. Dat is vooral te danken aan de roze zak, die al door één op de drie Vlamingen gebruikt wordt. Tegen volgend jaar wil minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) die inzameling in heel Vlaanderen doortrekken.

Leo De Nijn

“Vijftien procent van de restfractie bestaat uit kunststof, door deze te recycleren verkleinen we onze afvalberg enorm”, zegt ze.

Schauwvliege kwam de recordcijfers midden de Grote Markt in Mechelen meedelen op een moderne designbank. ECO-oh!, een recyclagebedrijf uit Laakdal, maakte die bank en is het enige recyclagebedrijf in ons land dat dit plastic verwerkt.

Vorig jaar werd bijna 15.000 ton gemengd plastic ingezameld waarvan zo’n 97% kan worden gerecycleerd, zo blijkt uit cijfers van ECO-oh!. “We moeten restplastic niet meer bekijken als afvalproduct maar als grondstof”, reageert Schauvliege. “Met 15.000 ton heb je ruim 160.000 banken, goed voor 300 kilometer zitcomfort. Dat is de afstand van Mechelen naar Parijs.”

© Photo News

20% in Mechelen

De recordcijfers werden in Mechelen voorgesteld omdat 20% van de 14.657 ton plastics daar ingezameld werd. Volgens Ivarem, de afvalbeheerder in de Mechelse regio, komt dat omdat de roze zakken om de zes weken aan huis worden opgehaald.

“Door de roze zakken aan huis op te halen – we zijn de enige in Vlaanderen die dat doen – is de ingezamelde hoeveelheid in drie jaar tijd gestegen van 1170 ton per jaar naar 1992 ton”, zegt Leefmilieuschepen Marina De Bie (Groen). “We bekijken of we met Ivarem nog meer huis-aan-huis-ophalingen van de roze zakken kunnen doen.”

Minister Schauvliege wil de inzameling van restplastic via de roze zak de tegen volgend jaar uitbreiden naar heel Vlaanderen.

Recyclingbedrijf ECO-oh! bekijkt of het nieuwe producten met het ingezamelde plastic kan maken.

© Leo de nijn

© leo de nijn