Zestien burgers omgekomen bij aanvallen op IS-doelen

Deze burgers konden al-Raqqa ontvluchten Foto: EPA

Zestien burgers omgekomen bij aanvallen op IS-doelen

Print

Bij nieuwe luchtaanvallen op het door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) gecontroleerd gebied in het noorden van Syrië zijn minstens zestien burgers omgekomen, onder wie een vrouw en vier van haar kinderen. De oppositie aanleunende website Sohr gaat ervan uit dat de raids het werk zijn van de door de VS geleide internationale coalitie.

De raids vonden, aldus het Sohr, woensdag en donderdagochtend plaats. Het doelwit was het dorp al-Mansoera.

De VS-coalitie steunt in het gebied een offensief van de door de Koerdische YPG-militie aangevoerde Syrische Democratische Krachten (SDF). Doel is het bolwerk van IS in Syrië, de stad al-Raqqa, te heroveren.

Waarnemers stellen vast dat de Amerikaanse raids, zowel in Syrië (illegaal volgens het internationale recht) als in Irak, de voorbije weken een sterk toenemend aantal burgerslachtoffers is beginnen eisen. Zo zorgde een VS-raid op een schoolgebouw in datzelfde al-Mansoera tien dagen geleden voor ruim 30 burgerdoden.

Coalitiepartners van de VS proberen zich inmiddels van alle schuld te vrijwaren. Zo ontkennen zowel Berlijn als Parijs dat hun gevechtsvliegtuigen niet betrokken waren bij de bombardementen op de Iraakse stad Mosoel, althans niet de raids waarbij zowat 230 doden vielen.

Nu in het nieuws