NMBS ziet “weinig of geen meerwaarde” in treinhalte nabij Antwerp Airport

Foto: BELGA

NMBS ziet “weinig of geen meerwaarde” in treinhalte nabij Antwerp Airport

Print
Deurne -

Al geruime tijd pleit Marcel Buelens, de topman van Antwerpen Airport, voor een spoorhalte in de buurt van de regionale luchthaven. Dat wordt evenwel geen gemakkelijke zaak, blijkt uit een antwoord van mobiliteitsminister François Bellot (MR) op een vraag van CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh. Buelens hoopt toch op een oplossing, bijvoorbeeld met een lichte spoorshuttle.

De luchthaven van Deurne (Antwerpen) is momenteel niet rechtstreeks per trein bereikbaar. Tussen 6.30 uur en 23.00 uur rijdt er elk kwartier wel een bus vanuit het IC-station Antwerpen-Berchem. Maar Buelens blijft hopen op een treinhalte nabij de luchthaven. Zo kan het busverkeer verminderen.

Van den Bergh stelde Bellot vragen over de kwestie. Maar volgens de minister ziet spoorwegmaatschappij NMBS “weinig of geen meerwaarde”, om een aantal redenen.

NMBS ziet “weinig of geen meerwaarde” in treinhalte nabij Antwerp Airport
François Bellot Foto: BELGA

Zo wordt erop gewezen dat een dergelijke halte nabij de luchthaven een frequent voorstadsaanbod vereist. “Dat kan enkel door het systematisch omleiden naar lijn 27A - in principe een goederenlijn - van de treinen die een halte hebben in Mortsel. De facto komt dit neer op het sluiten van het centraal gelegen station van Mortsel, dat meer dan 500 vertrekkende treinreizigers per werkdag ontvangt, en het openen van een nieuwe halte in een eerder perifeer gelegen gebied”, antwoordt de minister, die ook de bestaande, frequente busverbindingen aanhaalt.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zei volgens Bellot dat het “constructief wil meewerken aan het dossier in de mate van het mogelijke”, maar ook dat “een dergelijke capaciteitsuitbreiding niet gepland is in het huidige meerjareninvesteringsplan”.

Buelens zelf begrijpt de moeilijke situatie, maar hoopt toch op een oplossing. “Je hebt ook ‘people movers’, een elektrische wagon die tussen de luchthaven, Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal zou kunnen rijden, eventueel ook verder door naar de haven. Dat zijn ideeën waarover kan worden gesproken.”

Nu in het nieuws