© BELGA

De Wever wil af van Vlaamse regels rond onbestuurbaarheid gemeenten

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil af van de Vlaamse regels rond de onbestuurbaarheid van gemeenten die sinds deze legislatuur van kracht zijn. Dat zei hij dinsdag op een voorzittersdebat in de Kamer.

Na wijzigingen aan het Gemeentedecreet geldt sinds 2012 een specifieke procedure “tot herstel van de bestuurbaarheid”. Daarbij kan een gewone meerderheid de structurele onbestuurbaarheid van een gemeente vaststellen, waarna een hele procedure van bemiddeling op gang getrokken wordt die uiteindelijk moet leiden tot de aanstelling van een nieuw college van burgemeester en schepenen.

Onder meer Turnhout, Putte, Denderleeuw, Haaltert en Pepingen waren deze legislatuur al tijdelijk onbestuurbaar omdat leden van de meerderheid hun vertrouwen opzegden, al dan niet om zelf met anderen een nieuwe coalitie op de been te brengen. Over de regeling klinkt al langer kritiek dat ze misbruikt kan worden.

Op de korrel

De Wever wil er alvast van af. “Ik hoop dat we het decreet rond onbestuurbaarheid weer gaan afvoeren”, zo zei hij dinsdag op een voorzittersdebat in de Kamer. Aanleiding was een uitspraak van Open Vld-collega Gwendolyn Rutten, die opperde dat kieslijsten bij lokale verkiezingen gerust opengesteld kunnen worden voor mensen die geen partijlid zijn maar wel het project van de partij steunen.

De Wever vindt dat geen goed plan. “Als je lokaal bestuurt, moet je zes jaar lang je coalitie in het zadel houden”, argumenteerde hij. “Als je dan met tal van losse cohorten werkt, dan moet je maar aftellen tot de gemeente onbestuurbaar wordt.” Waarop hij de huidige regeling dus op de korrel nam.

Nu in het nieuws