© DBA

Dit zijn de Mol en de winnaar van het zenuwslopende seizoen van ‘De Mol’

“Jy moet niemand vertrou nie.” Zoveel was duidelijk tijdens de voorbije episodes van De Mol. Eén voor één vielen kandidaten af. Aflevering na aflevering werd iedereen verdachter en verdachter. Maar maandagavond was het zover. Na nog een laatste eindstrijd weten we het. Wie is De Mol? Dit zijn de vier voornaamste conclusies bij de slotaflevering van een razend spannend seizoen.

Paul Hendrickx

(Spoiler alert: Als je de aflevering van maandag nog niet hebt bekeken, dan kan je beter niet verder lezen.)

© BELGA

1. Eline is De Mol. Een politieagente die de boel belazert. Leuke ironie van de programmamakers. Eline uit Zele was voor de kijker alvast de meest voorspelbare mol. Toch zijn er maar een paar momenten in de hele reeks gesmokkeld waarin de Oost-Vlaamse zichtbaar de boel overhoop zette. In de loopproef met de quizvragen situeerde ze de Oostkantons in West-Vlaanderen. Ook het vals zingen tijdens de onvergetelijke ’Shosholoza’-proef kan haar worden aangewreven, want daar heeft ze de groep ook een bom geld gekost. En in het manipuleren van Davey in de proef met de rode knop, net voor het vertrek, liet ze al meteen haar ware gelaat zien. Dat bevestigde ze ook in de voorlaatste aflevering, waar werd gepolst naar haar talent om te manipuleren: ze gaf zichzelf een zeer hoge score op dat vlak. Haar traantjes bij het vertrek van Robin, vorige week, maken van Eline toch ook een beetje een menselijke mol.

© DBA

2. Davey is de winnaar: Zijn droom van een eigen kledingwinkeltje komt binnen handbereik, al gaat de houtbewerker uit de groepspot van 27.250 euro elke deelnemer een mooi cadeau gunnen. Davey uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver was de coole boy die toch op het juiste moment zijn weke kantje toonde, kon met kleine acties het spel naar zijn hand zetten, of dwaalspoortjes leggen, en lichtte tijdens het slotgesprek in de Afrikaanse savanne zijn tactiek toe: “Vooral kijken naar het gedrag van de medekandidaten buiten de proeven.” Het heeft hem de zege opgeleverd. Wellicht zijn er weinig kijkers die hem dat niét gunnen. Want hij heeft ervoor geknokt en ging in élk onderdeel tot het uiterste. En wees eerlijk, naast dat eigen winkeltje zit er voor deze winnaar ook nog wel een mediacarrière in...

© DBA

3. Annelies is de verliezer: Annelies uit Schoten was de moeke van de groep, én de klunzige deelneemster die de irritatie bij elke kijker de hoogte injoeg. Maar die ook door haar mensenkennis elke eliminatie wist te overleven. Ook zij observeerde haar concurrenten op een meesterlijke wijze, en trachtte zoveel mogelijk weetjes over haar verdachte te memoriseren. “Maar mijn geheugen heeft me toch in de steek gelaten”, legde ze haar tweede plaats uit, verwijzend naar het eindspel waarin het de kandidaten er om te doen is zoveel mogelijk vragen over De Mol juist te beantwoorden. Los van haar vreemde acties, of haar vele rare mislukkingen, goot ze toch wel een sausje van volkse herkenbaarheid en sympathie over dit spel.

4. Dit seizoen was niet het strafste: We hebben verbluffende proeven gezien, visueel waren de makers weer geweldig op dreef, maar voor mij was het voorbije seizoen van De Mol minder sterk dan het vorige. Dit heeft niet met de vakkennis van Gilles De Coster en zijn onnavolgbaar team te maken, maar met de chemie tussen de persoonlijkheden. Enkele toppers die er in de beginfase van het spel uit gingen (Bouba, Marzena), de irritatie over de mislukte uitdagingen van Annelies, en de relatief voorspelbare mol Eline gaven net iets minder glans aan deze jaargang. De kleurige Zuid-Afrikaanse decors en de steeds inventievere wisselwerking tussen mentale en fysieke spelletjes hielden het geheel wel op niveau. Maar voor seizoen 3 van De Mol 2.0 zullen de makers nog méér aandacht moeten schenken aan de casting.

© Vier

MEER OVER De mol