© BELGAIMAGE

“Zwijgen is geen optie meer voor Stefaan Van Gool en het UZ Leuven”

Is de Leuvense oncoloog Stefaan Van Gool een bedrieger die zijn patiënten veel geld laat betalen voor behandelingen waarvan niet bewezen is dat ze effect sorteren? Of is hij een genie dat het niet zo nauw neemt met de administratieve afwikkeling van zijn onderzoek omdat hij zo veel mogelijk kankerpatiënten wil helpen? De onthullingen in de krant De Standaard over ernstige onregelmatigheden in het onderzoek van Stefaan Van Gool hebben een storm van reacties veroorzaakt. Daar zijn veel emotionele steunbetuigingen bij, vooral van ouders die samen met Van Gool vechten voor het leven van hun kind, maar ook geschokte reacties uit de wetenschappelijke wereld. Alleen de directie van het Universitair Ziekenhuis van Leuven, waar de dokter jarenlang actief was, houdt de lippen stijf op elkaar. Ook Van Gool zelf wenst geen verklaring af te leggen. Toch is het in het grootste belang van iedereen dat er complete opheldering komt in deze zaak.

Kris Vanmarsenille

Het UZ moet uitleggen waarom het, na het ontdekken van ernstige onregelmatigheden in het onderzoek van de topdokter, Van Gool gewoon liet vertrekken zonder enige sanctie. Was de reputatie van het ziekenhuis belangrijker dan de veiligheid van de patiënten? Of was de universiteit bang dat de financiële steun voor het wetenschappelijk onderzoek zou geschrapt worden als het schandaal aan het licht kwam? Of heeft de dokter helemaal niet zulke ernstige fouten gemaakt en is er sprake van een afrekening in de medische wereld?

In ieder geval kon hij zijn praktijk gewoon verderzetten in Keulen. De patiënten blijven daar toestromen en schreeuwen hun vertrouwen in de arts van de daken. Maar als Van Gool bewust gesjoemeld heeft met zijn onderzoek en geld verdiend heeft op de kop van zijn patiënten, verdient hij een straf. Als hij daarentegen onschuldig is en alleen van nalatigheid kan beschuldigd worden, is ook hij gediend met zo snel mogelijk zo veel mogelijk duidelijkheid. Vooral voor zijn patiënten is het nu van het grootste belang dat ze weten wat er aan de hand is. Zij vechten voor hun leven of voor dat van hun kind, zij zijn de meest kwetsbaren in het hele verhaal. Het is volkomen begrijpelijk dat ze zich vastklampen aan de arts die hen zo goed opvangt, maar als zou blijken dat ze bedrogen zijn, is hun leed helemaal ondraaglijk.

Over deze zaak zwijgen is geen optie meer. Er moet duidelijkheid komen, niet alleen voor Van Gool en zijn patiënten, maar voor alle patiënten in dit land. Zij moeten er te allen tijde op kunnen rekenen dat ze behandeld worden met therapieën die getest en gekeurd zijn, en door dokters die het beste met hen voor hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER