Aanslag Londen: "Dader had interesse in jihad, geen link met IS"

Print

De Britse politie heeft geen bewijzen gevonden dat de aanslag in Londen in opdracht van terreurgroep IS was. Wel was de dader duidelijk geïnteresseerd in de jihad.

De politie van Londen heeft geen link gevonden tussen de dader van de aanslag aan het Brits parlement vorig week en de terreurgroepen Islamitische Staat en Al-Qaeda, zo meldt de politie in een persbericht.

De speurders konden ook geen enkele aanwijzing vinden dat de man in de gevangenis geradicaliseerd zou zijn. De berichten daarover berusten puur op speculatie, klinkt het.

Volgens de politie had de 52-jarige Khalid Masood wel duidelijk interesse in de jihad en zijn modus operandi leek op die van eerdere aanslagen en op de richtlijnen die IS-leiders verkondigden, door bijvoorbeeld gebruik te maken van auto’s, messen en stenen.

"Maar op dit moment is er geen bewijs dat hij dat met andere mensen heeft besproken", zeg Neil Basu van de antiterreurpolitie. Waarom hij de aanval uitvoerde, blijft onduidelijk.

De moeder van de dader heeft een mededeling uitgebracht waarin ze afstand neemt van de acties van haar zoon. "Ik keur zijn acties niet goed en ik steun zijn overtuigingen niet die hem tot deze gruwel hebben aangezet." Janet Ajao zegt ook dat ze gechoqueerd is en veel heeft gehuild voor de slachtoffers.

De aanslag aan het Brits parlement en Westminster Bridge van afgelopen woensdag kostte aan vier mensen het leven. Vijftig anderen raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door IS.

.

Nu in het nieuws